FED'den 4 yıl sonra faiz indirimi: Merkez bankaları para politiklarını gevşetiyor

FED'den 4 yıl sonra faiz indirimi: Merkez bankaları para politiklarını gevşetiyor

Küresel ekonomilerin yaklaşık 3 yıldır devam etmekte olan enflasyon mücadelesinde sona yaklaşıldığı görüşü netlik kazanıyor.

Merkez bankalarının büyük çoğunluğu ülkelerindeki ekonomik gidişata göre politika ayarlamalarını sürdürüyor. Eylül ayında Fed ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz indirimine giderken, Rusya Merkez Bankası ve Brezilya Merkez Bankası faiz artırım kararı aldı.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise politika faizini sabit bıraktı.

FED, POLİTİKA FAİZİNİ 4 YIL ARADAN SONRA İLK KEZ İNDİRDİ

Fed, politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirdi ve 50 baz puan aşağı düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti.

ecec83d0-ece2-11ec-aefd-59ab907071f2.jpeg

Banka tarafından yapılan açıklamada, istihdam kazanımlarının yavaşladığına işaret edilerek düşük kalmaya devam etse de işsizlik oranının yükseldiğine ilişkin söylemler yer alırken açıklamada, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediği ancak yüksek kalmayı sürdürdüğü belirtilerek enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru düştüğüne dair daha fazla güven kazanıldığı ve istihdam ile enflasyon hedeflerine ulaşma risklerinin kabaca dengede olduğuna karar verildiği ifade edildi.

Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, bu yıl toplamda 50 baz puan daha faiz indirimine gidebileceğini gösterdi.

ECB, DÜŞEN ENFLASYONA TEPKİ GÖSTERDİ

ECB, piyasa beklentileri doğrultusunda yılın ikinci faiz indirimine giderek mevduat faiz oranını 25 baz puan, ana refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini 60'ar baz puan indirdi.

Böylece, para politikasına yönelik yılın 6. toplantısında hem refinansman faizi hem de marjinal fonlama faizi için Mart 2016'dan, mevduat faizi için ise Eylül 2019'dan bu yana ikinci indirim geldi.

ECB, Haziran 2024’te 5 yıl sonra 3 temel politika faizini 25 baz puan indirmişti.

KANADA MERKEZ BANKASI FAİZ ORANINI YÜZDE 4,25'E DÜŞÜRDÜ

BoC, politika faizini üst üste üçüncü toplantıda 25 baz puan aşağı çekti yüzde 4,25'e indirdi.

Bankanın konuya ilişkin açıklamasında, enflasyonun beklendiği gibi temmuzda yüzde 2,5'e gerilediğine dikkat çekildi. İsviçre Merkez Bankası (SNB) da politika faizini ekonomiye destek için üçüncü kez 25 baz puan düşürerek, yüzde 1'e indirdi. Beklentiler paralelinde gerçekleşen faiz indirimi, SNB'nin 9 yıl aradan sonra mart ayında yaptığı ilk faiz indiriminin ardından üçüncü indirim oldu.

TCMB POLİTİKA FAİZİNİ SABİT TUTTU

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), geçen ayki toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttu.

Bankadan faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Kurulun enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydettiği vurgulandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.