Fitch rakamları verdi: Emekli ve asgari ücretlileri yakından ilgilendiriyor

Fitch rakamları verdi: Emekli ve asgari ücretlileri yakından ilgilendiriyor

Fitch, asgari ücret ve emekli maaşını ilgilendiren yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BB-'ye yükselterek durumunu pozitiften, durağana getirdi. Fitch ayrıca asgari ücret ve emekli maaşını ilgilendiren yıl sonu enflasyon tahminini açıklarken, asgari ücrete ilişkin ‘ölçülü’ yorumunun da bulundu.

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini paylaştı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan paylaşımda, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun "B+"dan "BB-"ye çıkardığını not görünümünün ise "durağan" pozisyonuna getirdiğini duyurdu.

Paylaşımda ayrıca rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda 165 milyar dolara çıkması tahmin edildi. Parasal sıkılaştırmanın, yetkililerin enflasyonu düşürme stratejisi için önemli olan liranın gerçek değer kazanmasına yol açtığı belirtildi.

asgari-ucreyt.jpg

“ÖLÇÜLÜ ASGARİ ÜCRET AYARLAMASI”

Fitch, sıkı bir parasal politika duruşunun öngörülen mali sağlamlaştırma ve ölçülü asgari ücret ayarlamalarıyla birleştirilmesinin enflasyonda önemli bir düşüşü destekleyeceğinin altını çizdi. İyileştirilmiş dış likidite tamponlarının, düşük cari açıkların ve azaltılmış dolarizasyonun sürdürülmesine yardımcı olacağına dair daha fazla güven duyulduğu Fitch, tarafından belirtildi.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 43

Enflasyon, Fitch’e göre bu yılı yüzde 43’te tamamlanması beklendiği belirtilirken, 2025 sonunda da yüzde 21'e düşeceğinin öngörüldüğü açıklandı. Mevcut ekonomik programın siyasi liderlikten destek almaya devam ettiğine işaret edilen açıklamada, ancak politika geri dönüşleri riskinin hala mevcut olduğuna işaret edildi.

asgari-ucretliler.jpg

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BÜYÜME

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5, 2025'te de yüzde 2,8 büyümesini beklendiği, ise Fitch tarafından açıklandı. Fitch Ratings, geçen yıl eylülde Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak açıklarken, not görünümünü 2 yılın ardından "negatif"ten "durağan” pozisyona getirdi.

fitch.jpg

Kredi derecelendirme kuruluşu, bu sene mart ayında da ülkenin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.