Fitch’ten kritik ‘Türkiye’ değerlendirmesi: Dolar, faiz ve enflasyon tahmini açıklandı

Fitch’ten kritik ‘Türkiye’ değerlendirmesi: Dolar, faiz ve enflasyon tahmini açıklandı

Türkiye'nin ekonomi politikalarını değerlendiren Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, dolar, faiz ve enflasyona ilişkin de öngörülerini de paylaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında dünyaca kuruluşlardan art arda değerlendirmeler geldi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales de Türkiye'nin ekonomi politikalarını yorumladı.

Morales, Türk lirasının geleceğine ilişkin, “TL'nin kademeli değer kaybı dezenflasyon yolunda bir engel değil.” yorumunda bulundu.

Morales ayrıca; enflasyon, faiz ve dolar kuru tahminlerini de açıkladı.

DOLAR KURU İÇİN 36 TL BEKLENTİSİ

CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Morales, "Türk Lirası'nın kademeli olarak değer kaybetmesini ve yılı muhtemelen ABD doları karşısında 36 civarında tamamlamasını bekliyoruz. Sıkı para politikası duruşu beklentisi, daha tutarlı maliye ve gelir politikaları, seviye ve kompozisyon açısından daha güçlü uluslararası rezervler, dış finansmana erişim ve azalan cari açık ile desteklendiğinde, TL'de önceki yıllarda olduğu gibi keskin bir değer kaybı beklemiyoruz. Görüşümüze göre, politika duruşu beklentileri çıpaladığı ve lira varlıkların cazibesini desteklediği için, TL'nin kademeli değer kaybı enflasyonla mücadele patikası için bir engel teşkil etmemelidir." ifadesini kullandı.

dolarrr

Morales, sözlerine şu şekilde devam etti:

ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 43

“Türkiye'de makroekonomik senaryoya ilişkin haziran ayı güncellememizde, iç talebin dirençli seyri ve özellikle nisan ayında gözlenen beklenenden güçlü enflasyon ivmesi sebebiyle mart ayında yüzde 40 olan 2024 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 43'e çıkardık. Haziran ayındaki para politikası kararında da dikkat çekildiği üzere, Merkez Bankası'nın sıkı politika duruşunu devam ettirmekte kararlı olduğunu düşünüyoruz."

enflasyon

“TCMB’NİN POLİTİKA FAİZİNİ SADECE YIL SONUNDA 250 BAZ PUAN İNDİRMESİNİ BEKLİYORUZ”

Sonuç olarak, Merkez Bankası’nın ana politika faizini yalnızca sene sonunda 250 baz puan indireceğini öngörüyoruz. Politika yapıcıların önlerindeki zorluk, enflasyonu benzer ülkelerle karşılaştırılabilir seviyelere düşürmek için uzun bir süre sıkı bir politika duruşu sürdürmektir.”

merkez

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.