Fitch Ratings'in son raporuna göre, Türkiye'deki bankaların borçlanma araçlarındaki artış, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin son seçimler sonrası geleneksel ekonomi politikalarına dönüş yapmasının ardından finans sektörüne olan inancını tekrar tesis ettiğini gösteriyor. Fitch'e göre, piyasada sermaye benzeri borçlanma maliyetlerinde bir artış gözlemlense de, bankaların piyasa erişiminde yaşanan belirgin iyileşme, kredi açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
TÜRK BANKALARI İYİ BİR PİYASA ERİŞİMİ SERGİLEDİ
Türkiye'deki finans kuruluşları, geçtiğimiz yıl gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından piyasada etkin bir varlık göstermeye başladı. Yılın ilk aylarında, sermaye piyasalarına yönelik ihraç faaliyetleri ivme kazanırken, ek Tier 1 ve Tier 2 sermaye enstrümanları, yatırımcıların algısındaki olumlu değişiklikleri işaret etti. Bu gelişmeler, daha önce genellikle sendikasyon kredileri ve ara sıra yüksek maliyetli Eurobond ihraçları ile sınırlı kalan durgun dönemin sona erdiğini gösteriyor.
Fitch,"Piyasa erişimindeki iyileşme, 2024 yılı başında Türk bankaları için yakın vadeli refinansman risklerinin azalacağı yönündeki beklentilerimizi güçlendirmektedir. Yatırımcılar, bu yıl ABD'nin olası faiz indirimleri öncesinde daha yüksek faiz oranlarını sabitleme fırsatını değerlendiriyor olabilir" değerlendirmesini yaptı.
FITCH RATINGS NEDİR?
Fitch Ratings, uluslararası finans piyasalarında kritik bir rol oynayan, kredi derecelendirme alanında faaliyet gösteren bir kuruluştur. 1914 yılında John Knowles Fitch tarafından New York'ta kurulan bu şirket, bugün dünyanın en büyük üç kredi derecelendirme kuruluşundan biri olarak kabul edilmektedir.
Fitch Ratings, ülkelerin ve şirketlerin mali sağlamlığını, borç ödeme kapasitelerini değerlendirerek, yatırımcılara rehberlik eder. Derecelendirme sistemi, 'AAA' en yüksek nottan başlayarak, 'D' en düşük not olacak şekilde sıralanır. Bu notlar, yatırım yapılabilirlik düzeyini ve risk seviyesini gösterir. Fitch Ratings'in analizleri, yatırımcıların karar verme süreçlerinde önemli bir yere sahiptir ve global ekonomi için vazgeçilmez bir referans noktasıdır.