Sıfır otomobil fiyatlarında 300 bin liraya kadar düşüş yaşandı ve hatta liste fiyatlarının altında satışlar görülmeye başlandı. Sektör temsilcileri, bayiler ve distribütörlerin ellerindeki araçları hızla satarak bu riski minimize etmeye çalıştığını belirtiyor.
Geçen yıl, Türkiye otomotiv pazarında 1 milyon 232 bin 635 adetle rekor satış gerçekleşmiş, ancak otomobil bulunurluğunda sıkıntılar yaşanmıştı. Arz-talep dengesindeki bozulmalar nedeniyle ikinci el otomobil fiyatları aşırı değerlenmişti.
Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler sonucu, ikinci el piyasasındaki aşırı yüksek fiyatlar dengeye oturdu. Otomobilin "yatırım aracı" olarak cazibesini kaybetmesiyle, gerçek alıcılar ve otomotiv markaları yeniden baş başa kaldı.
Bazı bayiler liste fiyatının da altında satış yapmaya başladı. Geçen yılın ikinci yarısından sonra yaşanan gelişmeler ve yeni ekonomi programı, fiyatların dengede kalmasına destek oldu.
Birçok otomotiv markası, sıfır otomobilde kredi, takas desteği ve nakit indirim gibi kampanyalar başlattı. Bazı bayilerde indirim oranları yüzde 20'yi bulurken, sıfır araçlarda 100-300 bin liraya kadar indirim uygulayan markalar bulunuyor. Ayrıca, markaların finansman kampanyaları da devam ediyor.
İkinci el araç piyasasında da fiyatlar dengeleniyor. Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporuna göre, nisan ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,73, yılbaşından itibaren ise yüzde 2,24 arttı. Ocak-nisan dönemindeki yüzde 2,24'lük fiyat artışı, piyasadaki dengelenmeye işaret ediyor.
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, bayilerin stoklarında birikmeye başlayan yıllık siparişler nedeniyle peşin indirimleri ve kampanyalar düzenlediklerini belirtti. Ertemel, fiyatların dengeye oturduğunu ancak yılın ikinci yarısından sonra biraz artış beklediklerini söyledi. Yüksek faiz oranları ve krediye erişimin zor olması, otomotiv sektörünü zorlarken, müşterilerin genellikle takasla araç alıp üstünü nakit ödediklerini ifade etti.
Ertemel, Avrupa Birliği'nin "Genel Güvenlik Yönetmeliği" (GSR) kapsamında, GSR tescili olmayan sıfır araçların 7 Temmuz'dan itibaren satışına izin verilmeyeceğini belirtti.
Bayilerin ve distribütörlerin ellerindeki araçları hızla satmak için çeşitli kampanyalar düzenlediklerini, aksi takdirde araçları kendilerine faturalayıp kiralama yöntemiyle veya 6 ay-6 bin kilometre şartını doldurarak satabileceklerini düşündüğünü ifade etti. Ertemel, yıl sonunda Türkiye otomotiv pazarında 900-950 bin adetlik satış hacmi beklediklerini sözlerine ekledi.