Süper Lig ve alt liglerdeki vergi skandalı ortaya çıktı. Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Arslan, milyonlarca euroluk futbolcuların asgari ücret üzerinden vergi ödediğini iddia etti.
EURO 2024 için yapılan 4 milyon 681 bin Euro’luk konaklama harcaması yapıldığını TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu açıklamıştı. Katıldığı bir televizyon programında Hacıosmanoğlu, "Avrupa Şampiyonası'nda (EURO 2024) 4 milyon 300 bin Euro misafir ağırlama masrafı olmuş. Geçenlerde bir evrak daha getirdiler önüme, 70 bin Euro daha Avrupa'dan fatura geldi. Şampiyona bittikten sonra misafirler 2, 3, 4 gün kalmış orada. Maç olan yerlerde değil, başka yerlerde kalmışlar. Lüks yerlerde kalmışlar. Şampiyona bitmiş hala niye orada kalıyorsunuz? 4 milyon 681 bin Euro misafir harcaması var. Yöneticiler 500 bin Euro civarında bir parayı ödemişler. 4 milyon küsur bir harcama. Bilet maliyetleri var. 2 milyon 145 bin Euro'luk bilet alınmış. 633 bin Euro'luk loca parası ödenmiş. 2 milyon 700 bin Euro yaklaşık bilet ücreti ödenmiş UEFA'ya." ifadelerini kullanmıştı.Maliye Bakanlığı, vergi borçlarını ödemeyen kişi ve kurumların listesini paylaşarak ‘vergi yüzsüzleri’ listesi olarak bilinen listede 57 şahıs ve firma yer aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in futbolcuların vergi incelemesine alındığını duyurması üzerine gözler futbol kulüplerindeki çevrildi. Bakanlık, sporcuların gelir beyanlarını ve vergi durumlarını incelerken çeşitli spor dallarından 1900 kişinin gelir tablolarını inceledi. Yapılan incelemelerde son 3 yılda yaklaşık 5 milyar liralık kayıt dışı gelir saptadı.
Aralarında milyon dolarlık kontratlara sahip futbolcularında olduğu 400 sporcunun, son 3 yılda yaklaşık 5 milyar lira gelirini beyan etmediği ve 100 sporcunun da beyanname vermesine rağmen gelirini bildirmediği tespit edildi.
ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN VERGİ ÖDÜYORLAR
Futbolda ortaya çıkan bu vergi oyununu köşe yazısında yazan Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Arslan futbolcu sözleşmelerinde oynanan oyunu kaleme aldı. Milyonlarca euro kazanan oyuncular için 2 farklı sözleşme imzalatıldığını söyleyen Arslan, özel sözleşmede oyuncunun gerçek maaşı, resmi sözleşmede ise maaşın 17 bin 2 lira olarak gösterildiğini belirtti.
İmzalanan sözleşmelerden birini TFF’ye verildiğini diğerini ise oyuncu ile kulüp arasındaki anlaşmazlık durumunda geçerli olduğunu vurgulayan Arslan, “Futbolcu ile kulüp arasında yapılan ve gerçek rakamlara dayanan sözleşmeye göre karar veriyor. Bu duruma da, çift sözleşme yapan kulüpler hiç seslerini çıkarmıyor” ifadelerini kullandı.