Şu ana kadar Japonya'daki 47 şehrin 45'inde tespit edilen enfeksiyonun ölümcül sonuçlar doğurabileceği ifade ediliyor. Uzmanlar, hastalığın belirtileri hakkında da bilgi verdi.
The Guardian'ın aktardığı habere göre, 2024'teki vaka sayısının geçen yılın rekorlarını geçmesi beklenirken, A grubu streptokok hastalığının en sert ve potansiyel olarak ölümcül formu olan streptokokal toksik şok sendromunun (STSS) yayılmasının endişe verici boyutlara ulaştığı belirtiliyor. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) tarafından yapılan açıklamada, streptokok bakterisinin fulminan (şiddetli ve ani) formunun arkasındaki mekanizmaların hala belirsiz olduğu ve açıklanamadığı vurgulanıyor.
NIID tarafından yayımlanan geçici verilere göre, geçen yıl 941 STSS vakası rapor edilirken, 2024'ün ilk iki ayında 378 vaka tespit edildi ve Japonya'nın neredeyse tüm bölgelerinde enfeksiyonlara rastlandı.
NIID'ye göre, yaşlı insanlar enfeksiyon açısından daha yüksek risk altındayken, A grubu türü 50 yaşın altındaki hastalarda daha fazla ölüme yol açıyor. Asahi Shimbun gazetesinin aktardığına göre, 2023 yılında STSS teşhisi konulan 50 yaşın altındaki 65 kişiden yaklaşık üçte biri, yani 21'i hayatını kaybetti.
Enfeksiyona neden olan son derece bulaşıcı bakteriler, bazı durumlarda özellikle 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerde ciddi hastalıklara ve ölüme sebep olabiliyor. STSS vakalarının yaklaşık yüzde 30'unun ölümle sonuçlandığı belirtiliyor.
Bazı uzmanlar, geçen yıl enfeksiyon vakalarındaki hızlı artışın, koronavirüs salgını sırasında alınan önlemlerin gevşetilmesiyle bağlantılı olabileceğini düşünüyor. Hükümetin Mayıs 2023'te, Kovid-19'u (tüberküloz ve SARS da dahil olmak üzere) mevsimsel griple eşit kılmasıyla birlikte, enfeksiyon taşıyan kişilere işten uzak durmalarını ve hastaneye yatış önerilerini artık yapamayacak olması, durumu daha da karmaşık hale getiriyor.
SEMPTOMLARI ORTAYA ÇIKTI
STSS vakalarının genellikle streptococcus pyogenes bakterisinin neden olduğu belirtiliyor. Bu bakteri, yaygın olarak strep A olarak bilinir ve genellikle çocuklarda boğaz ağrısına yol açabilir. Yaşlı insanlar soğuk algınlığına benzer semptomlar yaşayabilir ancak nadir durumlarda semptomlar ciddi bir seviyeye ulaşarak boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjit gibi hastalıklara dönüşebilir. En ciddi vakalarda ise organ yetmezliği ve nekroz gibi durumlar ortaya çıkabilir.