Yıldız kayması olarak da bilinen meteor yağmuru, cuma gecesi ve cumartesi sabahı etkisini gösterecek.
GEMINID’IN KAYNAĞI: 3200 PHAETHON
Geminid meteor yağmuru, 3200 Phaethon isimli asteroitten kopan parçalar nedeniyle oluşuyor. Bu asteroid, Güneş etrafındaki bir turunu yaklaşık bir buçuk yılda tamamlıyor.
Meteor yağmuru sırasında görülen ışık çizgileri, Dünya atmosferine yüksek hızla giren ve yanarak parçalanan bu küçük gök taşlarının etkisiyle ortaya çıkıyor.
Ancak Geminid meteor yağmuru, parlak “ateş topları” üretmesiyle bilinir, bu da dolunay ışığına rağmen gözlem için elverişli bir durum yaratır.
GÖZLEM İÇİN EN UYGUN ZAMAN
Geminid meteor yağmuru, 4 Aralık’tan bu yana etkisini sürdürüyor ve 20 Aralık’a kadar devam edecek. Ancak en yoğun anları, cuma akşamı gün batımından itibaren başlayarak cumartesi sabahına kadar sürecek. Gece karanlığının çöktüğü 17.00 ile şafak vakti arasındaki saatler gözlem için uygundur.
DAHA İYİ NASIL İZLENİR?
Meteor yağmurları sürekli ve yoğun bir şekilde görülmez. Dakikalarca bekleyip sadece birkaç meteor görebilirsiniz. Bu konuda sabırlı olmalısınız.
Ayrıca ışık kirliliğinden uzaklaşın. Büyük şehirlerin ışık kirliliği, meteorları görmeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle, köyler, yaylalar veya şehirlerden uzak, karanlık bir alan bulmaya çalışın.
Telefonunuzun ekranı gibi yapay ışık kaynakların kullanımını azaltın. Gözlerinizi karanlığa alıştırın.
YILIN EN İYİSİ
Geminid meteor yağmuru, astronomların “yılın en iyisi” olarak nitelendiriyor. Büyüleyici gösterisiyle Ağustos ayında gerçekleşen Perseid yağmurunu dahi geride bırakıyor.