'Gözlük kıran' derken 'Kör' kalmayın! Uzmanlar uyarıyor...

'Gözlük kıran' derken 'Kör' kalmayın! Uzmanlar uyarıyor...

Sosyal medyada ‘gözlük kıran’ adıyla gündeme gelen kırlangıç otu, şifa arayanları tehlikeye atabilir. Uzmanlar, bitkinin yanlış kullanımının körlük riskini artırdığını vurguluyor.

Halk arasında gözlük kıran olarak tabir ediliyor; asıl adı kırlangıç otu. Bazı sosyal medya kullanıcıları son dönemde, göze iyi geldiğini, hatta gözlüğü dahi bıraktırdığını iddia edip tavsiye vermeye başladı. Uzmanlar ise yanlış kullanımının kör edebileceğini belirtti. İşte detaylar...

ATV Haber'de yer alan habere göre; gözlük kıran adıyla bilinen kırlangıç otu hakkında, önüne gelen tavsiye üstüne tavsiye veriyor, sosyal medya platformlarında art arda paylaşımlar yapılıyor. Peki bazılarının anlattığı kadar gerçekten şifalı mı?

KIRLANGIÇ BİTKİSİ GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU?

Göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman "Bir şeyin ilaç olmasıyla zehir olması arasındaki farkı hem dozajı etkiler hem de nasıl kullandığınız belirler." dedi.

Kırlangıç bitkisinin yaprağının içerisindeki sarı sütü gözlerine damlatıyorlar, dakikalarca acı çekiyorlar. Ama buna değdiğini düşünüyorlar. Çünkü iddiaya göre kimi 2 kimi de 3,5 derecelik gözlüklerinden bu bitki sayesinde kurtuldu. Bu yüzden bu bitkinin bir diğer adı da 'gözlük kıran' Peki, bu bitki gerçekten işe yarıyor mu yoksa bu bitki yüzünden gözlerimizden olabilir miyiz?

kirlangic-otu.jpg

"GÖZ NUMARASINI KÜÇÜLTME GİBİ BİR ETKİSİ HENÜZ KANITLANMADI"

Konuyla ilgili konuşan fitoterapist Uzman Doktor Kübra Cenkçi "Gözün saydam tabakasının opaklaşması ile giden hastalıklarda tedavi edici özelliği bulunuyor. Fakat göz numarasını küçültme gibi bir etkisi henüz kanıtlanmış olarak gösterilmedi" ifadelerini kullandı.

"GÖZ KAYBINA GİDEBİLİR"

Kırlangıç otu faydası olduğu kadar doğru kullanılmadığında ve göze doğrudan uygulandığında zarar veren bir bitki. Üstelik uzmanlar işin körlüğe varabileceği altını çiziyor. Doç. Dr. Sevil Karaman "Enfeksiyonlara açık hale getirebilirsiniz gözünüzü. Sonrasında kornea nakline kadar giden belki onunla bile toparlanmayacak göz kaybına giden bir kayıpla karşılaşabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Botanik Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İffet İrem Çankaya "Avrupa ülkelerinde uygulanacak dozu uygulama yolu ve özel olarak planlanan hazırlama yöntemleriyle hazırlanan göz damlaları üzerinde çalışmalar devam etmektedir" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.