Ekonomim’den Mehmet Kaya’nın haberine göre, Türkiye, 2021 yılında FATF’ın gri liste kategorisine geriledi. Bundan yola çıkarak bir şeylerin yanlış gittiği, somut adımlar atılması gerektiği anlaşıldı.
2022 yılında sağlanan ilerleme 2023 yılında Türkiye’ye FATF tarafından ‘yeşil ışık’ yakılmasının ardından, kısa süre önce Hazine ve Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek, Şubat ayında yapılacak olan FATF Genel Kurulu öncesi gri listenden çıkmak maksadıyla bütün hazırlıkları tamamlamak için harekete geçti.
FATF’ın Türkiye için bir sonraki inceleme tarihi Aralık 2025, sonuç ve karar raporu ise 2026 yılının Haziran ayında açıklanacağı bildirildi.
Türkiye’nin gri listede olmasının tek sebebi ekonomi değil, sosyal yapı, hukuk gibi alanlarda yaşanan gelişmeler de bu durumun böyle olmasını etkiliyor. Özellikle Türkiye’nin son zamanlarda uluslararası silahlı suç örgütleri ile giriştiği mücadele de gri listeden çıkmak için başlatılan bu sürece destek oluyor.
Türkiye aldığı bu kararları hayata geçirse de FATF’ın Şubat ayında gerçekleştireceği genel kurulda gri listeden çıkması garanti değil. Gri listeden çıkmak için 40 ayrılıktan sadece 1 tanesinin kalmasına rağmen resmi olarak gri listeden çıkamasak da teknik olarak bir üst seviyeye çıkmış olacağız. Tabii, Şubat ayında yapılacak olan genel kurulda resmi olarak gri listeden çıkarsan Türkiye için daha iyi olacaktır.
Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı, Yeni Ekonomi Danışmanlık kurucu ortağı Nazmi Karyağdı, FATF’ın son açıkladığı rapordaki olumlu havaya işaret etti.
Nazmi Karyağdı konu ile ilgili olarak ayrıca, FATF’ın gri listede bulunan ülkeler için yayınladığı ‘Tavsiye Kararları’nda, istenilen 40 maddeden sadece 1 tanesinin kaldığını belirtti.