Son günlerde artışa geçen grip rahatsızlıklarına en doğal ilaçlardan biri olan şalgam, vatandaşlar tarafından rağbet görmeye başladı. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte soğuk havaların etkisi grip vakalarını da artırdı. Adana''da üretilen şalgamın günlük üretimi 4.5 tona yükseldi. Yurdun 81 iline dağıtılmaya başlanan şalgam üreticileri, talebe yetişmek için yoğun şekilde çalışıyor.
Yüzyıllardır Anadolu''da yemeklerin, özellikle de etlerin yanında hazmettirici olarak tüketilen şalgam suyunun vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı koruyucu ve iyileştirici özelliği olduğunun altını çizen Adanalı şalgamcı Ahmet Emek, içeriğindeki A-B-C grubu vitaminlerle kalp-damar hastalıklarının yanında boğaz iltihabına da iyi geldiğini söyledi.
Şalgam suyunun faydalarının saymakla bitmediğini belirten Emek, “Soğuk algınlığının ilerleyip boğaza hatta ciğerlere indiği durumlarda en iyi bitkisel çözüm, göğsü yumuşatıp, akciğer ve bronşları temizleyen şalgam suyudur. Bu nedenle son günlerde şalgam suyu siparişlerinde büyük artış oldu. Yazın günlük ancak 1 ton satılan şalgam suyu şimdilerde 4-4.5 ton kadar satılır oldu” diye konuştu.
Türkiye''nin 81 iline kargo ile şalgam suyu gönderdiklerini dile getiren Emek," Soğuk kış günlerinde özellikle çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren şalgam suyu tam bir doğal şifa. Grip olup şalgam içen ve rahatlayan vatandaşların iyi geldiğini söylemesi üzerine 81 ilden sipariş alıyoruz” dedi.
Şalgam içen vatandaşlarda hasta olmamak için ya da grip olduklarında hastalığı daha hafif atlatmak için şalgam içtiklerini dile getirdi.