Gün içinde çay ve kahve içenler dikkat. Meğer yıllardır yanlış biliyormuşuz

Gün içinde çay ve kahve içenler dikkat. Meğer yıllardır yanlış biliyormuşuz

Çay ve kahve dünyada herkesin en çok tükettiği içecekler arasında başı çekiyor. Çay ve kahveyle ilgili yapılan araştırmalarda bu içecekleri fazla tüketmenin zararlı olabileceği söyleniyordu.

Çay ve kahve dünyada herkesin en sevdiği içecekler arasında başı çekiyor. Çay ve kahveyle ilgili yapılan araştırmalarda bu içecekleri fazla tüketmenin zararlı olabileceği söyleniyordu. Ancak çay ve kahveyle ilgili yapılan yeni araştırmada çıkan sonuç bu içecekleri çay ve kahve tiryakilerini mutlu etti.

Çinli ve İsveçli araştırmacılar, İngiltere Biobank verilerini incelediği çalışma, çay ve kahvedeki kafeinin kalp sağlığına iyi geldiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre bilim insanlarının yaptığı çalışmada düzenli olarak çay ve kahve tüketenler de bazı hastalıkların görülme sıklığı azalıyor. Araştırma, düzenli olarak kahve ve çay tüketen kişilerde hipertansiyon, felç, diyabet ve koroner kalp hastalığı gibi kardiyometabolik rahatsızlıkların gelişme riskinin düştüğü ortaya koyuyor.cay-kahve222.jpgÇalışmaya katılan ve her gün orta düzeyde kafein tüketen (yaklaşık üç veya daha fazla fincan kahve veya beş veya daha fazla fincan çay) katılımcıların, ilerleyen yıllarda iki veya daha fazla kardiyometabolik hastalığa yakalanma risklerinin yüzde 40'tan fazla daha düşük olduğu görüldü.

Çalışmaya katılan kişilerin sağlık verileri 11 yıl boyunca takip edildi. Katılımcılar, hiç tüketmeyenlere göre daha iyi kardiyovasküler sağlık sonuçları elde etti. Buna göre kan testleri kafein içecekleri ile düşük kolesterol ve iyileşmiş insülin direnci belirtileri arasında bir ilişki olduğunu ortaya koydu.

Çalışma The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde yayımlandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.