Ember'in analizine göre, bu yıl güneş enerjisinden elektrik üretimi saatlik, günlük ve aylık bazda birçok kez rekor tazeledi. 2023’te temmuz ayında kırılan güneş enerjisi üretim rekoru, 2024’te nisan ayında aşıldı. Ayrıca bu rekor, nisan, mayıs ve haziran aylarında art arda yenilendi.
Haziran ayında güneş enerjisinin toplam elektrik üretimi içindeki payı yüzde 11’e ulaşarak tarihi bir zirve kaydetti. 16 Haziran’da güneş enerjisi, saatlik bazda Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 46’sını, günlük bazda ise yüzde 17’sini karşıladı.
PUANT TALEPTE GÜNEŞ ENERJİSİNİN KRİTİK ROLÜ
Temmuz 2024’te, Türkiye’deki elektrik talebinin en yüksek olduğu anlarda (puant talep) güneş enerjisi yaklaşık 10 milyon kişiye elektrik sağlayarak bu talebin üçte ikisini karşıladı.
SOĞUTMA TALEBİ ELEKTRİK KULLANIMINI ZİRVEYE TAŞIDI
Analize göre, yaz aylarında 81 ilin 74’ünde soğutma ihtiyacı belirgin bir artış gösterdi. Soğutma gün dereceleri (CDD) haziran ayında 5 yıllık ortalamanın üç katına, temmuzda ise yüzde 50 üzerine çıktı. Bu durum, Temmuz 2024’te elektrik talebinde yüzde 6,9’luk bir artışla toplam talebin 58 gigavatsaat seviyesine ulaşmasına yol açtı.
TÜRKİYE’NİN GÜNEŞ ENERJİSİNDEKİ DÖNÜŞÜMÜ
Türkiye, 2019’dan itibaren güneş enerjisi yatırımlarını hızlandırarak elektrik üretiminde büyük bir dönüşüm gerçekleştirdi. Güneş enerjisinin, 2017’de yüzde 2,5 olan saatlik puant talebi karşılama oranı, 2024’te yüzde 18’e ulaştı.
Güneş enerjisi yatırımları sayesinde Türkiye’nin toplamda 16 gigavatlık fosil yakıt santraline olan ihtiyacı ortadan kalktı.
FOSİL YAKITLARA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK
Ember Analisti Bahadır Sercan Gümüş, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, güneş enerjisinin puant talebi karşılama oranının 2017’den bu yana 7 kat arttığını belirtti. Gümüş, “Türkiye, yüksek güneş enerjisi potansiyeli ve enerji depolama sistemlerinin entegrasyonu ile enerji arz güvenliğini sağlamada öncü bir rol üstleniyor. Bu gelişmeler, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmanın yanı sıra temiz enerji dönüşümünü hızlandırma adına kritik bir adım,” ifadelerini kullandı.