Gurbetçiye çifte vergi kapıda

Gurbetçiye çifte vergi kapıda

Almanya'da yaşayan gurbetçilerin Türkiye’deki banka hesapları, faiz gelirleri ve diğer mali varlıklarını takip edebilecek ve bu gelirleri vergilendirebilecek.

Uzun yıllardır rafta bekletilen uygulama kapsamında, Almanya artık Türkiye'deki gurbetçilerin banka hesaplarını, faiz gelirlerini ve diğer mali varlıklarını otomatik olarak takip edecek. Almanya’da ikamet edip Türkiye’de geliri olanlar bu gelirleri beyan etmek ve vergilendirmek zorunda kalacak. Anlaşma, gurbetçileri her iki ülkeye de vergi ödemeye mecbur bırakıyor.

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, uzun yıllardan beri Türk hükümeti tarafından ötelenen uygulamanın vatandaşa iyi anlatılması gerektiğini vurgulayarak bu hususta mağduriyetlere yol açılmaması gerektiğini savundu. Anlaşmadan haberi olmayan Türk vatandaşlarının ceza alabileceğini ve hatta yargılanabileceğini söyledi.

Türkiye’nin içinde bulunduğu yüksek enflasyon, yüksek faiz ve yüksek döviz sarmalından kurtarmak için ekonomi yönetimi vergi konusunda sıkı tutum sergiliyor. Ekonomik darboğaza karşın sıkı para politikası ile birlikte yeni vergiler ve düzenlemeler ortaya koyulurken, bu uygulamalardan gurbetçi vatandaşlar da etkilenecek. Türkiye Maliye Bakanlığı ile Almanya arasında, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’deki mali durumlarına ilişkin otomatik bilgi paylaşımı süreci başlatıldı.

Hamburg Maliye Dairesi’nden bir vatandaşa gönderilen mektupta, 2019 yılında Türkiye’deki Ziraat Bankası’nda elde edilen faiz gelirinin tespit edildiği belirtiliyor. Mektupta, vatandaşın bu gelirini beyan etmediği ve gelir vergisi beyannamesinin 21 Ekim 2024 tarihine kadar güncellenmesi gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, kişinin vergi muafiyet talepleri varsa bunları belgelemeleri gerektiği de vurgulanıyor. Mektupta ayrıca, vergi kanunlarına göre kişinin gelirini beyan etme zorunluluğu olduğu, aksi takdirde cezai işlemlerle karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor. Mektuplarda, gelir beyan edilmediği takdirde cezaların ağırlaşabileceği ve ilerleyen süreçte icra yöntemlerinin devreye gireceği uyarısı yapılıyor.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu konuya ilişkin açıklamasında, “Türkiye’de elde ettiği gelirin Avrupa’da vergilendirilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Yapılması gereken yalnızca Türkiye’de vergisini ödediği ve sahip olduğu malın Almanya’ya bildirilmesi ve bu şartlara uygun olarak Almanya’ya ödedikleri verginin düzenlenmesi” ifadelerini kullandı. Yeneroğlu, Türkiye’nin 2011 yılında yaptığı uluslararası anlaşma nedeniyle ‘otomatik bilgi paylaşımı’nın bir zorunluluk olduğunu belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.