Halka arz çılgınlığı devam ediyor... 5 milyon yeni yatırımcı

Halka arz çılgınlığı devam ediyor... 5 milyon yeni yatırımcı

Yılbaşından bu yana gerçekleşen 47 halka arzın toplam büyüklüğü 60 milyar liraya yaklaştı. 80 şirket daha halka arz için sırada bekliyor

Yatırımcı sayısı da hızla artıyor. Yılbaşından bu yana halka arzların da etkisiyle 5 milyona yakın yeni yatırımcı borsaya geldi.

spk3.jpg

Borsa İstanbul’da halka arz çılgınlığı hız kesmeden devam ediyor. Yılbaşından bu yana 47 şirket halka açılırken halka arzların toplam büyüklüğü 60 milyar liraya yaklaştı. 2023’ün başında 3 milyon 790 bin olan pay senedi yatırımcı sayısı halka arzların da etkisiyle 8 milyon 100 bin kişiyi geçti. Özellikle seçimlerden sonra hızlanan halka arzların 25 tanesi haziran ayından sonra gerçekleşti.

spk4.jpg

Yine yatırımcı sayısı da haziran ayından bu yana 2 katına yakın arttı. 31 Mayıs’ta 4 milyon 600 bin kişi düzeyinde bulunuyordu. Uzmanlar yatırımcı sayısındaki artışta halka arzların etkisine dikkat çekerken, yılbaşından bu yana yaklaşık 5 milyon yeni yatırımcının halka arzların etkisiyle borsaya geldiğini söylüyor.

borsa1.jpg

Pay senedi yatırımcı sayısı 8,1 milyona ulaştı

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısı üst üste ikinci haftada da artış gösterdi ve 8,1 milyona ulaştı. MKK'nın açıkladığı yatırımcı ve hesap sayılarına göre, 20 Ekim ile sona eren haftada pay senedi yatırımcı sayısı 228 bin 631 kişi arttı. Böylece pay senedi yatırımcı sayısı 7 milyon 870 bin 63'ten 8 milyon 98 bin 694'e çıktı. Aynı hafta pay senedi değeri ise 10,79 trilyon TL'den 11,03 trilyon TL'ye yükseldi.

Dünya gazetesinden Birol Bozkurt'un haberine göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından değişen ekonomi yönetimi ile birlikte hızlı bir yükseliş trendine giren Borsa İstanbul, Ortadoğu’da başlayan İsrail-Filistin gerginliği ile gerilese de yatırımcıların tercihinde ilk sıralarda yer almaya devam ediyor. Bu yıl 47 şirket halka arz olurken halka arzların toplam büyüklüğü de 59 milyar 774 milyon lira oldu. Böylece tarihin en yüksek halka arz büyüklüğüne ulaşılmış oldu. 2022’de 40 şirket 15.8 milyar lira, 2021’de 52 şirket 21.6 milyar lira büyüklüğünde halka arz yapmıştı.

Sermaye Piyasası Kurulu’na halka arz için başvuruda bulunmuş ve değerlendirme aşamasında olan n11, Rönesans Enerji, Tavuk Dünyası, Kızılay İçecek, Golda Gıda, Altınkılıç, Penti ve Efor Çay’ın da aralarında olduğu 80 şirketin daha halka arz için Borsa’ya gelmesi bekleniyor.

TAB Gıda'nın 6,8 milyar TL'lik halka arzına 2.5 kat talep geldi

TAB Gıda'nın, 18-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen talep toplama işlemleri sonrası, 52.5 milyon TL nominal değerli payların satışı sonucunda halka arz büyüklüğü 6.83 milyar lira oldu.

TAB Gıda'nın halka arzı bu verilere göre son dönemin en büyük arz işlemi olarak gerçekleşirken, arza başvuran 5.2 milyon yatırımcıdan 4.95 milyonunun talebi karşılandı. Halka arzda, şirketin sermayesinin 232.4 milyon TL'den 261.3 milyon TL'ye çıkarılması nedeniyle artırılan 28.88 milyon TL ve TFI TAB Gıda yatırımlarına ait 23.63 milyon TL nominal tutarda hisse olmak üzere toplamda 52.5 milyon TL nominal değerli hisse satıldı.

Şirketin arzına aracılık eden İş Yatırım'dan dün KAP'a yapılan açıklamada, hisse başı 130 liradan yapılan halka arzda planlanan tahsisatın toplam 2.5 katı talep toplandığı belirtildi. Buna göre halka arz sonucunda toplam 4.95 milyon yatırımcıya dağıtım yapılırken, halka arzdan yurtiçi bireysel yatırımcılar %78.1, grup çalışanlarından oluşan yatırımcılar %1.9, yurtiçi kurumsal yatırımcılar da %20 pay aldı.

Ata Yatırım, 1 Yıllık BIST-100 hedefini 11 bin puana yükseltti

Ata Yatırım, Ekim 2023 Strateji Raporu’nu yayımladı. Raporda BIST-100 için 1 yıllık hedefini %40 yukarı yönlü revize eden şirket 1 yıl sonraki beklentisini 8 bin 400 seviyesinden 11 bin seviyesine çıkardı. Raporda, Türkiye'nin rasyonel ekonomi politikalarına dönüşünün 2024 yılında somut sonuçlarını vermeye başlayacağına ve bu politikaların ekonomik istikrarı artırarak büyümeye pozitif katkı sağlayacağına dikkat çekildi.

Yeni ekonomi ekibinin ve eylem planının, yabancı yatırımcıların Türkiye'yi yeniden değerlendirmesi konusunda güven getirdiğine değinen Ata Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş; “Seçimlerin ardından rasyonel ekonomi politikalarının benimsenmesi, Türkiye'nin oyun planına sadık kalması halinde sürdürülemez makro dengesizlikleri istikrara kavuşturmasına dair güveni artırdı. Yıllar içinde ilk olumlu hamle olarak, CDS seviyelerinde düşüş gerçekleşti ve 3 derecelendirme kuruluşu tarafından kredi notu görünümü nötr seviyesine yükseltildi.

Yeni eylem planındaki hedeflerin gerçekleşmesi halinde hem yerli hem de yabancı yatırımcıların Türk Lirası’na olan güvenini kademeli olarak yeniden geri getireceğine inanıyoruz. Tüm ekonomik göstergeler, artan faiz oranları ortamına rağmen yurt içi tüketimin 2023'te dirençli kaldığını gösteriyor. Türkiye'nin GSYH'sinin 2023'te yüzde 3.8 büyüyeceğini, 2024'te ise yüzde 2.9'a yavaşlayacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Hikâyesi ve güçlü bilançosu olan şirketleri tercih ettiklerini belirten Cemal Demirtaş; “Önümüzdeki 12 aylık dönemde Türk hisse senetleri için ana temamız, enflasyonist ortamda güçlü ihracat potansiyelinin yanı sıra iç pazarda güçlü konuma sahip şirketler olacaktır. Ayrıca Türk hisse senetleri evreninde belirli hikâyeleri ve rekabet avantajları olan şirketlere yöneliyoruz. Daha çok bilançosu güçlü, nakit akışı olan ve küresel yavaşlamaya karşı dirençli şirketlere odaklanıyoruz. 2023 yılında takibimizdeki şirketler için %20,9 kâr artışı beklerken, 2024 yılında %28,9 net kâr artışı bekliyoruz” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.