Kibar Holding’in CEO’su Haluk Kayabaşı, yerli üretimin azalması ve ekonominin zarar görmemesi için haksız rekabete karşı önlemler alınması gerektiğini belirtti. Türkiye’de paslanmaz çelik sektöründe son dönemde yaşanan gelişmeler, özellikle Çin, Endonezya ve Tayvan gibi ülkelerin dampingli fiyatlarla Türk pazarında rekabet etmesi nedeniyle endişe verici bir hal aldı. Türkiye'nin en büyük paslanmaz yassı çelik üretim tesisi olan POSCO ASSAN TST, bu haksız rekabetten olumsuz etkileniyor.
Haluk Kayabaşı, Avrupa Birliği (AB), ABD ve Asya ülkelerinin kendi pazarlarını korumak için yüzde 58'e varan anti-damping tedbirleri uyguladığını, ancak Türkiye'nin ithal paslanmaz çelikten sadece yüzde 12'lik gümrük vergisi aldığını, hatta AB, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ülkeleri ve Dahilde İşleme Rejimi (DİR) çerçevesinde bu vergilerin uygulanmadığını ifade etti.
Kayabaşı, bazı çelik servis merkezlerinin, yüksek kalitedeki ürünleri ihraç etmeyi tercih ederek, Çin ve Endonezya’dan aldıkları kalitesiz ürünleri Türk menşeili gibi göstererek AB’ye ihraç ettiklerini belirtti. Bu durumun Avrupa Birliği tarafından Ağustos 2023’te soruşturma başlatılmasına neden olduğunu ve Türkiye'nin AB’ye ihracat yapamaz hale geldiğini ekledi.
Yerli üreticinin korunması için adil rekabet koşullarının sağlanması gerektiğini vurgulayan Kayabaşı, gerekli önlemlerin alınması durumunda sektörde yeni yatırımların önünün açılacağını, üretim maliyetlerinin normalleşeceğini ve rekabetçi fiyatların ortaya çıkacağını belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin 2023 yılında soğuk haddelenmiş paslanmaz yassı çelik ithalatı 307 bin 219 ton olarak gerçekleşti. Bu ithalatın 220 bin tonu Uzakdoğu’dan, 81 bin 369 tonu AB ülkelerinden ve 5 bin 850 tonu diğer ülkelerden yapıldı. POSCO ASSAN TST ise 2023 yılında 134 bin 552 ton üretim gerçekleştirdi ve bunun yüzde 75’i yurtiçi satışlara gitti.
POSCO ASSAN TST, 2011 yılında Güney Koreli POSCO ve Kibar Holding ortaklığıyla kuruldu ve 2013’te üretime başladı. Firma, şimdiye kadar iki milyon ton üzerinde yüksek kaliteli paslanmaz çelik üreterek 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve üç milyar dolarlık ithalatın yerini aldı.
Gıda temaslı metal ürünlerin yüksek kalitede olması gerektiğini belirten Kayabaşı, düşük kaliteli çeliklerin insan sağlığı ve gıda güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturduğunu ifade etti. Bu nedenle, endüstriyel mutfaklar ve gıda işleme tesislerinde yüksek kaliteli ve sertifikalı çeliklerin kullanılması gerektiğini ve Türkiye’de bu bilincin artırılmasının önem taşıdığını ifade etti.