Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye’de görülebilecek depremlerin şiddetlerini ve yerlerini açıkladı. Alfabetik sırayla tek tek hangi ilde kaç büyüklüğünde deprem beklendiğini açıklayan Ercan'ın paylaşımı sosyal medyada gündem oldu.
Prof. Dr. Ercan, Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Bolu, Çanakkale, Diyarbakır, Düzce, Edirne ve daha birçok ilde gerçekleşebilecek depremlerin şiddetlerini tek tek sıraladı.
İŞTE İL İL OLMASI BEKLENEN DEPREMLERİN BÜYÜKLÜKLERİ
Adana: 7.1
Adıyaman: 6.9
Aksaray: 6.5
Amasya: 7.3
Ankara: 6.6
Antalya: 7.0
Ardahan: 6.5
Artvin: 6.5
Aydın: 7.3
Bartın: 6.7
Batman: 6.5'den küçük
Bayburt: 6.5'den küçük
Bilecik: 6.5'den küçük
Bolu: 7.5
Burdur: 7.0
Bursa: 7.1
Çankırı: 7
Çanakkale: 7,5
Çorum: 7,1
Denizli: 7
Diyarbakır: 7
Düzce: 7,3
Edirne: 6,5
DEPREM ANINDA NE YAPILMALI?
Deprem anında kesinlikle panik yapmadan hareket etmek gerekiyor ve özellikle kapalı alandaysanız bazı önlemleri almanız gerekir. Peki, deprem anında neler yapılması gerekir? Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük bir yıkıma yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, tüm Türkiye'yi derinden etkiledi. Binlerce kişinin enkaz altında kalarak ağır bir şekilde yaralandığı ve hayatını kaybettiği depremle birlikte deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenler herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Peki deprem anında ve deprem sonrasında mutlaka yapılması gerekenler nelerdir?
DEPREM ANINDA BİNA İÇİNDEYSENİZ DİKKAT
Deprem anında öncelikle panik yapmamaya dikkat etmeniz gerekir. Sonrasında eğer evinizin içinde sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalar varsa bunlardan olabildiğinde uzak durmanız gerekir. Sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömerek hayat üçgeni oluşturmalısınız. Başınızı iki el arasına alınarak ya da yastıkla kapatarak korumanız gerekir. Mutlaka sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda sakince beklemelisiniz. (Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, Düşmemek için sabit bir yere TUTUN) Sarsıntı bitene kadar beklemeyi unutmayınız ve asla merdiven, balkon ya da cam kenarlarına doğru koşmayınız.