Hasat zamanı geldi, ürün tarlada kaldı: Üretirken batıyoruz

Hasat zamanı geldi, ürün tarlada kaldı: Üretirken batıyoruz

Yozgat'ta hasat zamanı kapuz ve kavunlar, üretim masraflarını karşılamadığı için tarlada kaldı.

Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Sekili bölgesinde yer alan köylerde her sene, diğer tarımsal ürünlerle beraber yoğun olarak karpuz ve kavun ekimi de yapılıyor.

Hasat zamanının geldiği kavunun masraflarını çıkaramadıklarını kaydeden çiftçiler, ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kaldıklarını anlattı.

“BÖYLE BIRAKMAK ZORUNDA KALDILAR”

Üretici Kamuran Arslan, “Karpuz ve kavunlar hep tarlada kaldı. Götürdüğünde de zaten, sen bunu 5’e üretiyorsun 4’e satmak zorunda kalıyorsun. Dolayısıyla bir anlamı da kalmıyor bunun. ‘Hiç olmazsa toplama maliyetine girmeyeyim’ diye, insanlar böyle tarlada bırakmak zorunda kaldılar. Ben de dahil" diye konuştu.

'ÜRETİRKEN BATIYORUZ'

Arslan, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bu anlamda üretirken batıyoruz diye bir tabir kullanmak gerekiyor. Pazar yok. Uzak yerlere taşıyamıyorsun zaten. Taşıyamadığın için sadece bulunduğun yerel alanda pazarlamaya çalışıyorsun. O da biraz fazlalık var, doğal olarak, Yerköy nüfusunun üzerinde. Yerköy, 28 bin nüfuslu bir ilçe. Bu ilçeye pazarlamaya çalışıyorsun, dışarıya götürmek gibi imkanın yok zaten, topladığın fiyatı etmiyor. Bu maliyeti almış başını gidiyor. Bir de dışarı taşıyacak olursan bunu orada da pazarlama şansın yok. O nedenle genelde tarlada bırakıldı bu şekilde"

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.