Aslı ERDOĞAN / KAMU SON HABER
Şifalı bitkiler ve faydaları sadece bir rahatsızlığın ya da hastalığın tedavisine ya da önlenmesine destek olabilir. Aynı zamanda her şifalı bitki her hastalığa önerilmez. Bu bağlamda şifalı bitkiler ve isimleri ile hangi hastalıklara iyi geldiğinin tam olarak bilinmesi önemli bir konudur. Bir diğer önemli konuda kronik ve ciddi hastalıklara sahip olan kişilerin ya da ilaç kullananların şifalı bitkileri kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekir.
1- IHLAMUR
Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan ıhlamurun birçok hastalığa karşı faydası bulunur. Soğuk algınlığı ve grip durumlarında sıklıkla başvurulan bir bitki olan ıhlamurun iyi geldiği hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Migren (baş ağrıları)
- Uykusuzluk
- Aşırı kanama
- İdrar kaçırma
- Romatizma
- Öksürük
- Bronşit
NASIL TÜKETİLİR ?
Bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir.
2- ADAÇAYI
Mide ve sindirim problemlerine iyi geldiği, özellikle gaz söktürücü olarak tüketildiği yaygın olarak bilinir. İshal ve gastrit oluşumunu engelleyebilen ada çayı, kolik tedavisinde de kullanılır. İltihap oluşumunu engellediği, spazm azaltıcı özelliklerinin varlığı da yapılan sınırlı çalışmalarda görülmüştür.
NASIL TÜKETİLİR ?
Yaklaşık 2 gram ada çayı üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. Yaprakları süzülür ve fincana doldurularak servis edilir. Eğer poşet çay yapmak isterseniz, bir poşet ada çayını bir fincana koyup üzerine 200 ml sıcak su ekleyin ve 5-10 dakika kadar demleyin.
3- HÜNNAP
- Kansızlık sorunlarının önüne geçtiği gibi kan akışının daha düzenli olmasında da etkilidir.
- Yaşlanmaya bağlı belirtilerin etkilerini azaltır.
- Hücre yenilenmesinde aktif rol oynar.
- İçeriğindeki lif oranının yüksek olması doyuruculuğunu artırır. Böylece diyet listelerine kolayca girebilecek meyveler arasında yer alır.
- Kemik yapısı ve kas dokusunun gelişimi açısından oldukça faydalıdır.
- Kabızlık sorunlarının önüne geçer.
- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Kanserli hücrelerin yok edilmesinde etkilidir.
NASIL TÜKETİLİR ?
Hünnap taze olarak direkt tüketilebildiği gibi kurutulduktan sonra çay ya da kahvenin yanında atıştırmalık olarak da tüketilebilmektedir.
4- ÇÖREK OTU
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında gösterilir. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
NASIL TÜKETİLİR ?
Çörek otunun öğütülmüş olarak değil de tohum olarak satın alınması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Öğütülmüş çörek otu, bekletildiğinden dolayı içerdiği mucizevi faydaları kaybetmektedir. Bu yüzden tohum halinde satın alınıp, el değirmenlerinde öğütülerek kullanılmalıdır.
Eğer öğütülmeden, tohum halinde tüketilirse sindirimi çok zor olabilmektedir. Bu nedenle öğütülerek veya çiğnenerek tüketilmelidir.
Çörek otu tohumu, öğünlerden önce bir çay kaşığı kadar çiğnenebilir. Sindirimini kolaylaştırmak için su veya bal kullanılabilir. Süt veya yoğurt ile tüketilmesi ise uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Taze öğütülen çörek otunu elma, armut, muz gibi meyvelerin üstüne serperek tüketmeniz ara öğünlerde iyi bir alternatif olabilir.
5- SARIMSAK
Pek çok hastalığa karşı vücudu korumaya yardımcı doğal besinlerden bir tanesi olan sarımsak; saç ve tırnak sağlığının korunması, kanserden korunma, cinsel sağlığın korunması, kilo kontrolünün sağlanması, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korunma gibi pek çok alanda faydalara sahiptir.
NASIL TÜKETİLİR ?
Taze sarımsak etkilerinden maksimum düzeyde yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi gereken besinlerdendir. Bu sebeple yoğurtlu salatalarınıza ya da yemeklerinizin, çorbalarınızın üzerinde pişirmeden koyabilirsiniz.