Herkes evini kontrol etsin. Annesinin sandığında bir servet çıktı

Herkes evini kontrol etsin. Annesinin sandığında bir servet çıktı

Bir kişi vefat eden annesinin sandığından servet değerinde tapu buldu.

Bir kişinin annesinin vefatının ardından evdeki sandıkları karıştırması sonucunda ortaya çıkan Osmanlı dönemine ait belgeler, 15 milyon TL değerinde bir serveti ortaya çıkardı. Bu belgelerin toplam değerinin ise 250 milyon TL olduğu öğrenildi.

OSMANLI DÖNEMİNE AİT TAPULAR BULUNDU

64 yıl önce bir mirasçının annesinin ölümünden sonra eski evrakları karıştırırken bulduğu sandık, Osmanlı dönemine ait tapuları içeriyordu. Çardaklı Hamamı ve çevresindeki konak arazisini kapsayan bu tapular, yıllar süren soybağı incelemelerinin ardından, Osmanlı döneminde harem ağası olan Hüseyin Ağa'ya ait olduğu belirlendi. Mahkeme, tapuların tescil edilmesine karar verdi.

indir-5.jpg

TARİHÎ MÜLKLERİN SAHİPLİĞİ TARTIŞMALIYDI

Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze ulaşan yapıların sahiplikleri zaman zaman tartışma konusu olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti döneminde mülklerin sahiplik bağları değişmiş, bazı yapıların sahipliği ise yıllarca belirsiz kalmıştı. Bu süreçte, Çardaklı Hamamı'nın tapusu üzerinde de benzer bir belirsizlik yaşandı.

SANDIKTA ÇIKAN TARİHİ EVRAKLAR

64 yıl önce, bir mirasçının annesinin ölümünün ardından evdeki eski evrakları incelerken bulduğu sandık, Osmanlı dönemine ait önemli belgeler içeriyordu. Osmanlı arşiv araştırma ekibi tarafından yapılan incelemede, bu belgelerin Çardaklı Hamamı’na ait olduğu tespit edildi. Ancak, tapular üzerinde kimlik numarası ya da soyadı yer almadığı için uzun süre mahkeme süreci yaşandı.

ekran-goruntusu-2024-07-26-115913.png

1960 yılında başlatılan veraset davası, birkaç ay önce sonuçlandı. Mahkeme, tapuların Hüseyin Ağa'nın torunlarından Fatma Güzin (Ataman) adına olduğunu belirledi. Avukat Gülen Dokuzoğlu Can, Hüseyin Ağa'nın soyundan gelen 16 mirasçı adına toplam 12 mirasçılık tespit davası açtıklarını söyledi. Davalar, 2021 ve 2022 yıllarında sona erdi ve 2022'nin Şubat ayında en son mirasçılık davası karara bağlandı.

7.5 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE TAPULAR

Kararların ardından, tüm mirasçılar adına yapılan başvurular neticesinde Fatih Tapu Müdürlüğü tarafından tapular tescil edildi. Avukat Dokuzoğlu Can, Hüseyin Ağa'nın soyundan gelen 16 mirasçının adına açılan davaların başarıyla sonuçlandığını belirtti. Sonuçta, 7.5 milyon dolar yani yaklaşık 250 milyon TL değerinde bir servet ortaya çıktı. 16 hissedar arasında, kişi başı yaklaşık 15 milyon TL değerinde bir servet dağıtılmış oldu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.