Yemeğin yanında severek tüketilen gazlı içeceklerin masum olmadığı diyetisyen ve beslenme uzmanlarının sıklıkla demeçlerinde vurguladığı konuların arasında yer alıyor.Vatandaşların bir çoğu sadece kan şekerini aniden yükseltip düşürdüğü bilgisine hakim olduğundan halk arasında bu içecekler masum olarak görülse de tıbbi olarak yapılan çalışmalar bu içeceklerin masum olmadığını gözler önüne seriyor.
DİYABET RİSKİNİ ARTIRABİLİR
Uzmanların ifade ettiğine göre; sodadaki yüksek şeker içeriği, tip 2 diyabetin gelişiminde önemli bir faktör olan insülin direncine yol açabilir.
Düzenli olarak şekerli içecekler tüketmek vücudun insülin tepkisini bastırarak kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Zamanla bu durum, sağlık üzerinde ciddi etkileri olan kronik bir durum olan diyabetin başlamasına katkıda bulunabilir
KEMİKLERİ ETKİLİYOR
Bazı bilimsel çalışmalar aşırı soda tüketimi ile kemik sağlığının bozulması arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. Gazlı içeceklerin çoğunda bulunan fosforik asit, vücutta kalsiyum emilimini engelleyerek kemiklerin zayıflamasına ve zamanla osteoporoz riskinin artmasına neden olabilir.
KARACİĞERİ BOZABİLİR
Karaciğer şekerlerin metabolize edilmesinde önemli bir rol oynar. Sodada olduğu gibi aşırı şeker alımı, karaciğerin aşırı yüklenmesine neden olabilir ve alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına (NAFLD) yol açabilir.
NAFLD, karaciğerde yağ birikmesi ile karakterize edilir ve tedavi edilmezse daha ciddi karaciğer rahatsızlıklarına ilerleyebilir.