Türkiye tarihinin en büyük bankacılık krizinin yaşandığı 2001’de el konulan bankalardan birsi İktisat Bankası olmuştu. Erol Aksoy’a ait bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devriyle, bankacılık ve medyanın güçlü isimlerinden olan Erol Aksoy Grubu için zorlu bir süreç başladı.
Bankaya 15 Mart 2001’de el konulmasından 3 sene sonra, grubun şirketleri de TMSF’ye geçti.
İktisat Bankası’nın yönetiminde bulunan ve grup şirketlerine kullandırılan kredilerde imzası bulunan 7 kişiye karşı 2003 yılında iflas talebi ile dava açılmıştı.
Kişiler arasında bulunan Erol Aksoy ve eşi İnci Aksoy 2012’de vefat eden avukat Hüseyin Derin Yarsuvat, Cüneyt Sel, Rol Arto Gevrekyan, Mehmet Celal Seven ve Sümerbank GM İsmail Emen bulunuyordu.
Yeni Akit'in Haberine Göre,
242 MİLYON DOLARLIK ÖDEME
Bu kişilere yönelik iflas talepli dava devam ederken bir yandan da borcun tasfiyesi için de bir dizi protokol imzalandı. Erol Aksoy Grubu, TMSF’ye 242 milyon dolarlık bir ödeme yaptı.
İstanbul 1. Asliye Mahkemesi’nde görülen 20 yıllık davada karar ise geçen 28 Aralık günü görülen duruşmada çıktı. Anılan duruşmada davalı avukatları, mahkemeye sunulan son bilirkişi raporunun yetersiz ve yanlı olduğunu, hükme esas alınamayacağını ve yeni rapor alınması talebinde bulundu.
Mahkeme, birçok bilirkişi raporunun da girdiği ve tam 20 yıl süren davada kararını verdi. Oybirliği ile verilen kararda davalıların 6’sı için şahsi iflas kararı çıktı. Kararla birlikte, bu kişilerin varlıkları da borçları da artık, oluşacak iflas idaresine ait. Varlıkları satılarak, borçların ödenmesine çalışılacak.
Karara göre, İktisat Bankası'ndan tahsil edilecek olan tutarın toplamı 408 milyon 522 bin TL olarak belirlenmiştir ve bu miktar üzerinden 23 yıllık faiz işletilecektir. Yapılan hesaplamalara göre, söz konusu para miktarı 4.5 milyon TL'ye ulaşacaktır.
90’LI YILLARIN İMPARATORUYDU
Erol Aksoy, günümüzde iflas kararıyla karşı karşıya kalmış olup, 90'lı yılların en öne çıkan isimlerinden biriydi. 1984 yılında İktisat Bankası'nı satın alarak iş dünyasına adım atan Aksoy, 1991'de Show TV'yi kurmuştu.
Ayrıca, o dönemde Sabah Gazetesi'nin sahibi Dinç Bilgin ile ortaklık yaparak büyük projelere imza atmış, 1993 yılında ise Hürriyet Gazetesi'ni satışa çıkarmıştı. Hürriyet Gazetesi'ni 1994 yılında Aydın Doğan'a satan Aksoy, aynı dönemde Türkiye'nin ilk şifreli televizyon kanalı olan Cine 5'i kurmuştu. Ayrıca, Yeni Yüzyıl Gazetesi'nin ortağı olarak da bilinen Aksoy için finansal sorunlar, bankasına el konulmasıyla birlikte başlamıştır.