Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, "Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı" verilerini paylaştı.
Eylül ayında, 299 çağrı yapıldı. Yapılan bu çağrıların yüzde 43,33 psikolojik şiddet ihbarı, yüzde 38,89'u ise fiziksel şiddet vakası oluşturdu.
Raporda, 15 Ekim 2007 tarihinden itibaren günümüze gelen toplam ev içi çağrılar 91 bin 209 olduğu kaydedildi.
Ayrıca raporda dikkat çeken başka bir hususta kadınlar için en güven yer olarak sayılan ev içerisinde, en çok şiddet vakalarının yaşanması oldu.
Raporda, gelen çağrılar şöyle özetlendi:
“Eylül 2023 ayı içerisinde Ev içi Şiddet Acil Yardım Hattı’na ihbarı gelen ve yeni kayıt açılan toplam 89 şiddet vakasının 56’sı ev içi şiddet ihbarıdır.
Bu şiddet ihbarlarının 33’ü eş şiddeti ihbarıdır. 20 çağrı sığınak talebinde bulunmuştur. Acil müdahale gerektiren 3 vaka ihbarı olmuştur. 59 çağrıya hukuki bilgilendirme yapılmıştır. 34 çağrı karakola, 21 çağrı ise barolara yönlendirilmiştir. Eylül ayı içerisinde hatta gelen şiddet ihbarlarında belirtilen maruz kalanların yaşları 15-75 arasındadır.”
EN FAZLA PSİKOLOJİK ŞİDDET
Rapora göre, ihbar edilen şiddet vakalarının yüzde 43,33’ü psikolojik şiddet, yüzde 38,89’u fiziksel şiddet, yüzde 8,89’u sosyal şiddet, yüzde 6,67’si ekonomik şiddet, yüzde 2,22’si de cinsel şiddet vakasıydı.
Raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:
“Acil yardım hattına gelen çağrılar göstermektedir ki kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğramaktadır. Gelen çağrılar kadına karşı şiddetin en güvenli yer olduğu varsayılan ev içerisinde eşler ve diğer aile bireyleri tarafından uygulandığını göstermektedir. Eşler yüzde 49,2 ile saldırganlar içerisinde en geniş grubu oluşturmaktadır.
Eşleri yüzde 6,6 ile erkek partnerler takip etmektedir. Aile içerisinde genel anlamda anne, baba, ağabey, abla, kız ve oğlan çocuklar şiddet uygulayanlar olarak maruz kalanlar ya da ihbarda bulunanlar tarafından belirtilmiştir.”