Toplanan kayısılar boyutuna ve kalitesine göre yurt dışı ve yurt içi pazarına gönderiliyor.
Hasadın, yaklaşık 1 ay boyunca devam edeceği tahmin ediliyor.
“Iğdır ya da Tokaloğlu kaysısı” ismiyle satılan kayısıların, bu yıl bahçe fiyatı 35-40 TL’den başlıyor.
Kayısı ihracatçısı ve tüccarı Erdal Savaş, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Hasada başladık. Bu seneki kayısı hasadımız geçen seneye göre daha düşük. Fakat ürünlerimiz kaliteli. Topladığımız ürünleri Azerbaycan, Rusya ve Gürcistan gibi devletlere satıyoruz. Toplanan kayısıları soğuk hava depolarında bekletiyoruz. Daha sonra da termokinli araçlarla ihraç ediyoruz. Iğdır kayısısı sofralıktır. Malatya kayısısının adı, Iğdır kaysısının tadı var. Iğdır kayısısı her derde deva, C vitaminidir. Bu işin ekonomiye de katkısı çoktur. Döviz getirir."
Iğdır Tarım İl Müdürü Ahmet Tingiş ise kayısı hasadına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
“Iğdır’da meyvecilik gelişiyor. İlimizde kayısının sofralık çeşidi üretilmektedir. Ülkemiz dünya kayısı üretiminde yüzde 20‘lik payla ilk sırada yer alıyor. İlimiz de ortalama yıllık 40 bin ton kayısı üretimi ile ülkemizde 4. sıradaki il konumunda. Dünyaca ünlü ve sadece Iğdır’da yetişen bu kayısı türünün simetrik bir yapıya ve eliptik bir şekle sahiptir. Tatlı ve çekirdekleri uzun şeritli olduğundan kuruyemiş olarak tüketilebilir. Erkenci bir çeşit olduğundan Haziran ayının son haftasında olgunlaşmaya başlar. Iğdır´ın en yaygın kayısı türü olan Şalak çeşidinin birçok faydası olduğu bilinmektedir. Bu sene Üretim 40 bin tonu civarında olur.”