İkinci emeklilik yolda: Tüm şartlar yeniden belirlenecek

İkinci emeklilik yolda: Tüm şartlar yeniden belirlenecek

OVP ile emeklilik sisteminde de köklü değişiklikler meydana gelecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Program (OVP) ile Türkiye'nin emeklilik sistemi köklü değişikliklere uğrayacak. Program, önümüzdeki üç yıl için ekonominin yönünü belirlerken, sosyal güvenlik sisteminde de önemli yenilikler getirecek.

5e119448bf214412e4a67f5e-2048x1365.jpgKÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER VE İKİNCİ EMEKLİLİK İMKANI

OVP çerçevesinde emeklilik sistemine yapılacak değişikliklerle, emeklilikte aylık bağlama sistemine yönelik düzenlemeler gerçekleştirilecek. Bu düzenlemelerle, prim gün sayısı ve ödemeleri dikkate alınarak daha uzun süre çalışan ve daha fazla prim günü biriktiren sigortalılar avantajlı hale gelecek. Mevcut sistemde emekli maaşları yalnızca ödenen primlere göre hesaplanıyor, ancak yeni sistemde prim gün sayısı da önemli bir kriter olacak.

368ba14a1-bhrq-kopya.jpgEmeklilik hesaplamalarında yıllara göre farklı bağlama oranları uygulanırken, bu durum maaş farklarına yol açabiliyor. Örneğin, 2024 yılında emekli olacak bir kişi, 2025 yılına göre daha düşük bir maaş artışı ile karşılaşacak. Yeni sistem, bu yıllar arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

kredi-faizleri-nasil-belirlenir-h7mk-kopya.jpgYENİ SİSTEM VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI

2025 yılının ikinci çeyreğinde hem kanuni hem de idari düzenlemelerle hayata geçirilmesi planlanan yeni sistem, sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha uzun süre istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali sürdürülebilirliği artıracak. Ayrıca, yeni çalışma modelleri ve esnek çalışma düzenlemeleri için sosyal güvenlik mevzuatında da güncellemeler yapılacak. Uzaktan ve esnek çalışma hakları da bu düzenlemeler arasında yer alacak.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES)

OVP’de yer alan bir diğer önemli değişiklik ise Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES). Bu sistem, zorunlu olmayan ve 45 yaş altı çalışanlara uygulanan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Otomatik Katılım Sistemi'ne benzer şekilde ikinci bir emeklilik fırsatı sunacak.

para-emekli-tl-maas-g6ug-cover.jpgÇalışanlar, işveren katkısıyla birlikte SGK’dan emekli maaşı alırken, ikinci bir emeklilik geliri de elde edebilecek. Şu anda çalışanlar brüt ücretlerinin yüzde 3'ünü BES'e yatırmakta ve devlet katkısı almakta. Yeni sistemle işveren katkısı da eklenerek, 10 yıl ve 56 yaş şartını yerine getirenler toplu ödeme veya emekli maaşı alabilecek.

Orta Vadeli Program ile emeklilik sisteminde köklü değişiklikler ve yeni düzenlemeler devreye girerken, çalışanlara ikinci emeklilik imkanı sunulacak. Bu değişiklikler, sosyal güvenlik sisteminin modernizasyonu ve mali sürdürülebilirliği açısından önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.