Influencer'lar Ticaret Bakanlığı'nın ağına takıldı. Milyonluk ceza kesildi

Influencer'lar Ticaret Bakanlığı'nın ağına takıldı. Milyonluk ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı, sosyal medya influencer'larını yakından izlemeye devam ediyor. Son iki yıl içerisinde, 16 Influencer'a toplamda 6,4 milyon lira ceza kesildi.

Ticaret Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yapılan reklamlara daha sıkı bir denetim getiriyor. Son iki yıl içinde 16 influencer'a toplamda 6,4 milyon lira ceza kesildi.

Bu cezalar, özellikle sağlık, kozmetik ve takviye gıdalarla ilgili yapılan reklamlarda mevzuata uyulmadığı gerekçesiyle verildi.

influencer-listesi.jpg

6 MİLYON LİRA PARA CEZASI KESİLDİ

Ticaret Bakanlığı'nın Reklam Kurulu, sosyal medya tanıtımlarını yakından izliyor. Geçtiğimiz yıl beş influencer'a toplamda 1 milyon 352 bin 808 lira ceza kesilirken, bu yılın ilk altı ayında ise on bir influencer'a 5 milyon 35 bin 994 lira ceza uygulandı. Böylece son 1,5 yılda influencer'lara toplamda 6 milyon 388 bin 802 lira ceza verilmiş oldu.

Bakanlık, sosyal medya platformlarında yapılan reklamlara yönelik denetimlerini artırmış durumda. Mart 2022'de başlatılan Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zeka ile Taranması Projesi sayesinde, influencer paylaşımlarında reklamların açıkça belirtilmemesi oranı yüzde 57'den yüzde 11'e geriledi. Bu projeyle, tüketicilerin sosyal medya reklamlarına ilişkin farkındalığı artmış ve başvuruların sayısı yükselmiş durumda.

influencer-mercek-altinda-108-2.webp

50 SOSYAL MEDYA HESAPLARINA YAPTIRIM

Kurul, bu yılın ilk altı ayında 50 sosyal medya hesabına yaptırım uyguladı. Durdurma cezaları ve idari para cezaları, mevzuata aykırı reklamların düzeltilmesi veya kaldırılması amacıyla verildi. Özellikle sağlık beyanları, yasaklı ürün tanıtımları ve kozmetik ürünlerle ilgili uygunsuz içerikler nedeniyle yaptırımlar uygulandı. Geçen yıl mevzuata aykırı bir reklama verilen idari para cezası 347 bin 128 lira iken, bu yıl bu rakam 550 bin 59 liraya çıkarıldı.

web-influencer-marketing-kopyasi.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.