Çocukluk yıllarında saat tamirciliğini hobi edinen Cumali Özdemir, 23 yıldır yaptığı sağlık teknikerliğini bırakıp bu alanı mesleğe dönüştürdü.
Adana’nın Seyhan ilçesindeki Antika Çarşısı’nda saat tamir dükkanı işleten Özdemir, saatlere olan ilgisinin genç yaşlarda başladığını ve yıllar içinde elindeki saat sayısının 50’ye ulaştığını belirtti.
VİDEOLAR İZLEYEREK ÖĞRENDİ
Saatlerdeki problemleri kendi başına çözmeye başlaması ise saat tamirciliğine adım atmasında ilk itici güç oldu. Sağlık teknikerliği yaparak 23 yılını geçiren Özdemir, bu süre zarfında internetten saat tamiri videoları izleyerek bilgisini geliştirdi.
HOBİSİNİ MESLEĞE DÖNÜŞTÜRDÜ
Sağlık sektöründeki işine devam ederken, zamanla bu alandan daha rahat yapabileceği bir mesleğe yönelme kararı aldı ve saat tamirciliğini meslek edindi. Sağlık teknikerliğinde geçirdiği günleri unutmayan Özdemir, bu süreci hem nostaljik bir hobi hem de mesleğe dönüştürdü.
SAAT TAMİRCİLİĞİNE GÖNÜL VERDİ
Cumali Özdemir, "Sağlık sektöründe çalışırken aynı zamanda saat videoları izleyerek öğrendiklerimi pratiğe dökmeye başladım. Önce kendi saatlerimi, ardından hurda saatleri tamir ederek bu işe alıştım. Pasif olan bir şeyi yeniden çalışır hale getirmek insana huzur veriyor" dedi. Özdemir, bu ilgisinin zamanla hobiye dönüştüğünü ve sonrasında neden bu hobiyi mesleğe çevirmediğini sorgulamaya başladığını ifade etti. İnternetten öğrendiği bilgilerin yanı sıra ustalardan da destek alarak saat tamirciliğine gönül verdiğini ekledi.
1800’LERDEN GÜNÜMÜZE KADAR BİRÇOK SAAT BULUNUYOR
Mesleğini büyük bir zevkle icra ettiğini vurgulayan Özdemir, eski saatlerin yaşanmışlıklarını yeniden hayata döndürmenin kendisine büyük keyif verdiğini belirtti. “Saatler, kimisi için dededen, kimisi için ise nineden kalmış önemli hatıralar taşıyor. Onları tamir ederek yeniden kullanılır hale getirmek benim için bambaşka bir duygu” dedi. Elinde 1800’lerden günümüze kadar birçok saat ve parça bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Çocukluk yıllarından itibaren saatlere olan ilgisini sürdüren Özdemir, tamir videoları izleme sürecine nasıl başladığını, “Elimde 50’den fazla saat birikmişti. Evde yer kalmayınca ve bazı saatlerin camları ya da kordonları kırıldığında, bunları kendim yapmaya karar verdim. Gerekli malzemeleri alarak işe koyuldum” şeklinde anlattı.
Sağlık sektöründeki anılarını unutamadığını dile getiren Özdemir, özellikle bir hastanın hayatını kurtarmak için verdikleri 24 saatlik mücadeleyi anlattı. Bu süreçte, toplamda 16 kez kalbi duran hastayla ilgilenirken ne yemek yiyebildiklerini ne de uyuyabildiklerini belirtti. “O hastayı hayata döndürdük ve hala görüşüyoruz. Saatleri de bir hasta gibi düşünün; onlar da bakımsızlıktan bozuluyor” dedi.
Yıllar süren sağlık teknikerliği kariyerine neden son verdiğini açıklayan Özdemir, “Belirli bir yaşa geldikten sonra vücut fazla yorgunluğu kaldıramıyor. 23 yıl boyunca sağlık sektöründe çalışmaktan hiç gocunmadım bedenin de dinlenmesi gerekiyor. Daha rahat yapabileceğim bir iş arayışına girdim ve saat tamirciliğini meslek olarak seçtim. Bu mesleğin gelecekte de yaşaması için gençlerin bu işe sahip çıkmasını tavsiye ederim” diye konuştu.