İsa Kocakaplan 'güldeste' hazırladı: Ustalarla Konuşmalar
Edebiyatçı İsa Kocakaplan, şairler, roman yazarları ve edebiyat tarihçileriyle yaptığı sohbetleri yeniden gözden geçirerek "Ustalarla Konuşmalar" adıyla kitap haline dönüştürdü. Yapıt, 1981 yılından 2016'ya kadar yapılmış ve tümü Türk Edebiyatı dergisinde yayımlanmış konuşmalardan oluşuyor. Birbirinden değerli 16 ismin yer aldığı eser, hikâye, roman, müzik, tarih, kültür ve tarih turizmi gibi alanlarda çalışmalar yapan araştırmacılar için önemli bir kaynak olarak gözüküyor. Kitap incelendiğinde konuşmalardan bazılarının röportaj tekniğiyle kaleme alındığı görülüyor.
Kocakaplan, eseri hazırlamaya başladığı zaman dikkat ettiği bu husus hakkında şöyle diyor: "Mülakat ile röportaj türlerinin karıştığı ve birleştiği günümüzde, bu iki türün ayrı tekniklere dayandığını görmek ve öğrencilerine göstermek isteyenler de eserdeki metinlerden faydalanabilirler."
*
Kocakaplan, kitabını anlatırken 'bir konuyu uzmanından/ustasından dinlemek kadar zevkli ve öğretici bir şey' olmadığını belirtiyor. Onlara uzmanlık alanları hakkında sorulan soruların ve alınan cevapların onlarca yılın birikiminden süzülüp geldiğini belirten Kocakaplan, sözlerine şöyle devam ediyor: "Ustanın kendini oluştururken geçirdiği yıllar, aşamalar ve kazandığı deneyimler sizin dağarcığınızı alabildiğine zenginleştirir. Elbette onlar size kendilerini, sorduğunuz sorular ölçüsünde açarlar. Bu bakımdan ustalarla konuşmaya giderken hazırlıklı olmanız gerekir. Onların hayat hikâyelerini, çalışmalarını, ilgi alanlarını ve eserlerini bilmeniz, öğrenmek istediğiniz konuları belirlemenizi kolaylaştırır."
*
Kitapta ilk konuşma şair Mustafa Necati Karaer'le yapılmış. Bilindiği gibi 'millî kültürle beslenmiş, iç yapısı sağlam şiirler' kaleme alan Karaer, Hisarcıların önde gelen temsilcilerinden. Karaer, şiire başlayışı ve kendisini buna iten sebepleri anlattıktan sonra 'Şiir nedir?', 'Neyi anlatmalıdır?' gibi birçok soruya önemli yanıtlar veriyor.
*
İsa Kocakaplan, kronolojik olarak hazırladığı yapıtta ikinci sırayı bestekâr, musiki hocası Haydar Sanal'a verirken, "Hacı Arif Bey musikimize yeni değerler katmıştır" başlığını uygun görüyor.
Haydar Sanal, Hacı Arif Bey'in Türk musikisindeki yeri üzerine soruları yanıtlarken, Türk musikisinin dönemleri hakkında da önemli bilgiler veriyor.
*
İsa Kocakaplan'ın eserinde ayrıca, Ahmet Kabaklı başta olmak üzere Türkolog Ömer Faruk Akün, Osmanlı arşivlerini yeniden düzenleyen İsmet Miroğlu, Diyanet İslam Ansiklopedisi'nin kurucu genel müdürü Ahmet Gürtaş, Türk romancılığının yüz akı Tarık Buğra, Türk Dünyasının ak sakalı Turan Yazgan, yazar Lütfü Şahsuvaroğlu, Avrupa ülkelerindeki müzelerde ve koleksiyonlarda yer alan Türk sanat eserleri üzerine araştırmalar yapan Nejat Diyarbekirli'nin arasında olduğu 16 değerli isim yer alıyor.
*
Kocakaplan'ın yaptığı mülakat ve röportajlardan oluşan "Ustalarla Konuşmalar" adlı eseri, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları arasında 2016 yılında yayımlandı.
Esen kalın.