Artan döviz kurları, kira bedelleri ve yaşanan doğal afetlerin getirdiği olumsuz sonuçlar milyonlarca vatandaşın barınma hakkında tehditler oluşturdu.
2022 Eylül ayında ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal projesi’ olarak adlandırıla proje sonrasından Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Emekçiler için, eşinden, dostundan borç alarak, biraz da ek mesai yaparak anca konut sahibi olabilir açıklamaları dikkat çekti.
KONUT YATIRIM ARACINA DÖNÜŞTÜ, BARINMA LÜKS OLDU
Şehir plancısı olan Yusuf Ekici, ‘Konut bir yatırım aracı olunca barınma lükse döndü dedi.’
TÜİK VERİLERİNE GÖRE İŞÇİLERİN SAYISI YÜZDE 53.33 KİRACI
OECD’nin arttırdığı güncel kira verilerine göre, dünya ülkeleri arasında artan kira fiyatlarında Türkiye zirvesini koruyor, Macaristan ise peşinden geliyor.
İşçiler arasında konut sahibi olanların oranı çok düşük olduğu için bu duruma bir çare bulunması gerektiğinin altını çizdi.
TÜİK VERİLERİNE GÖRE;
- İşçilerin yüzde 53.3’ü kiracı,
- Yüzde 42’si ev sahibi
- Yüzde 4.8’ ev sahibi değil.
KONUT SAHİPLİĞİ GERİLİYOR
2006-2021 yılına kadar başta TOKİ olmak üzere kamu ve özel sektör tarafından sürekli konut üretildiğine dikkat çeken Ekici,
“Bir biçimde konut üretilmesine rağmen alt gelir grupların 2006 yılındaki konut sahipliği oranı yüzde 59.3 iken bu oran 2021 yılında yüzde 49.4’e düşmüştü. 2020 yılından bu yana yapılan inşaat ve artan nüfusun da ev sahibi olmayanların oranını ortadan kaldırmadığı görülüyor.
Dur durak bilmeyen enflasyon ortamında sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşamak mümkün görünmüyor” diye konuştu.
'BARINMA FONU KURULMALI'
Konut sorununun çözülmesi için konut sayısının arttırılmasının önemli olmadığını vurgulayan Ekici, bu durumun ancak barınma fonu kurularak çözülebileceğini dile getirdi.
İŞÇİLER İÇİN KONUT LÜKSE DÖNÜŞTÜ
Konutu bir yatırım aracı haline getiren uygulamalar çok temel ve insani bir hak olan barınmanın bir lükse dönüşmesine sebep olduğunu söyleyen Ekici, “Herkesin güvenli, sağlıklı bir konutta yaşamaya hakkı olduğunu devlet tüm temel hak ve özgürlükler gibi bu hakkı da korumak ve sağlamakla yükümlü olduğunu dile getirdi.
Ardından açıklamasını şu cümleleriyle sonlandırdı,
Buradan hareketle konutu bir yatırım aracı haline getiren bütün uygulamaların acilen terk edilmesi gerekmektedir. Bunun için öncelikle devletin sağlıklı ve erişilebilir gerçek sosyal konutlar üretmesi acil bir ihtiyaç olarak önümüzde duruyor. Devletin bu müdahalesi, serbest piyasanın konut alanındaki acımasız ve spekülatif yaptırımlarını dizginleyebilecektir” diye konuştu.
BARINMA HAKKI SORUNU NEDENLERİ
- Mevzuat düzenlemeleri,
- Mevcut konut stoku dikkate alınmadan yapılan artışlar,
- Konut kredileri,
- Konut sahipliği,
- Yabancılara konut satışı,
- Plan kararları.