İsrail 'OHAL'i uzattı: Hizbullah füzelerini ‘demir kubbe’ engelledi

İsrail 'OHAL'i uzattı: Hizbullah füzelerini ‘demir kubbe’ engelledi

Hizbullah, Hayfa ve Golan Tepeleri'ni roketlerle hedef aldı. Roketlerin büyük bölümünü demir kubbeyle vuran İsrail ordusu, ülkenin kuzeyinde 'OHAL' tedbirleri içeren güvenlik talimatlarını uzattı.

Lübnan’da bulunan Hizbullah hareketi, İsrail'in saldırılarına yüzlerce roketle karşılık verdi.

Roketler, İsrail'in hava savunma sistemi ‘demir kubbe’ tarafından imha edildi. İsrail ordusu Hayfa'nın kuzey bölgesinden Lübnan sınırına kadar uzanan bölgede mevcut bulunan “güvenlik talimatları”nı çarşambaya kadar uzattı.

Öte yandan, Lübnan'a yönelik şiddetli hava saldırıları gerçekleştiren İsrail ordusu, sabah saatlerinden beri en az 165 roket atıldığını açıkladı.

Ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Golan Tepeleri'nin kuzeyine 25 kadar roket atıldığı, Hayfa çevresinin ise 15 kadar roketle hedef alındığına dikkat çekildi. Roketlerin çoğunun hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği, bazı roketlerin ise açık alanlara düştüğü belirtildi.

Hizbullah’ın attığı 10 kadar roketin Filistin’in işgal altındaki toprağı Batı Şeria'da sınıra yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta açık alana düştüğüne işaret edilerek, Aşağı Celile bölgesine de 30 kadar roket fırlatıldığı kaydedildi.

HAVA SAHASI, OKULLAR VE PLAJLAR KAPANDI

Ayrıca İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah'a ait olduğunu ileri sürdüğü 800 noktaya sabah saatlerinden bu yana hava saldırıları düzenlediğini duyurdu.

Aynı biçimde, İsrail'in Hadera şehrinden sınıra kadar uzanan kuzey bölgesinde hava sahasının kapatıldığı bilgisi paylaşıldı.

İç Cephe Komutanlığı, sınıra kadar Hayfa'nın kuzeyinden uzanan bölgede ilan ettiği güvenlik talimatlarını çarşamba akşamına kadar uzattı.

Söz konusu talimatlara göre, eğitime bu bölgelerde ara verildi, açık alanlarda 10, kapalı alanlarda da sığınak bulunması halinde 100 kişiden fazla toplanmalar yasaklandı.

İş yerlerinin yakınlarında güvenli bir sığınak bulunması durumunda çalışmaların süreceği kaydedildi. Bu bölgelerdeki tüm plajların kapalı kalacağı belirtildi.

ABD BÖLGEYE EK ASKER GÖNDERİYOR

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail ile Hizbullah arasında yükselen gerginlikler sebebiyle Orta Doğu'ya ek asker gönderme kararı alındığını duyurdu.

Pentagon'dan AA'ya yapılan yazılı açıklamada, "Orta Doğu'daki artan gerginlikler ve tedbirleri çoğaltmak nedeniyle, bölgede halihazırda bulunan güçleri güçlendirmek için az sayıda ek ABD askeri personeli gönderiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Nereye ne kadar asker gönderileceğine ilişkin sorulara ise, “Operasyon güvenliği nedeniyle, belirli ayrıntılar hakkında yorum yapmayacağız veya bilgi vermeyeceğiz” yanıtı verildi.

ABD'nin şu an bölgede yaklaşık 40 bin askeri bulunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.