İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?

İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?

İşsizlik maaşı, yasada belirtilen şartları taşımaları durumunda sigortalı işsizlere işsiz kaldıkları dönemde ödenen maaştır. İşsizlik maaşı belirli bir süre ve miktarda ödenmektedir. İşsizlik maaşı ya da ödeneğinden yararlanmak için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR'a başvurmaları gereklidir.

2023 işsizlik maaşı alma şartları değişken olabilir. Ancak bütüne bakıldığında; İşsizlik maaşı, çalışan kişilerin işlerini kaybetmeleri durumunda geçici olarak gelir sağlamak amacıyla verilen bir yardımdır. 

2023 İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

*İşsizlik maaşı almak için öncelikle işten çıkmanın nedeni doğrulanmalıdır. Genellikle haklı bir nedenle işten çıkmayan kişiler işsizlik maaşı alabilirler.

*İşsizlik maaşı almak için, son 18 ay içinde legal olarak çalışmış olmak gerekir. Bu süre boyunca, kişinin en az 1 yıl süreyle sigorta primi ödemiş olması gerekir.

*İşsiz kalmayla birlikte, işsizlik maaşı alma hakkı da başlar. Ancak başvuru yapma süresi sınırlıdır. Başvuru, işten çıkış tarihinden itibaren 1 hafta içinde yapılmalıdır.

*İşsizlik maaşı almak için, başvuranların aktif olarak iş aramaları ve istihdam bulma konusunda çaba sarf etmeleri beklenir. Bunun için iş arama aktiviteleri kaydedilmeli ve belgelenmelidir.

2023 İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

2023 işsizlik maaşı almak için başvuru adımlarının özenle takip edilmesi gerekir. Bu adımlar ise genellikle resmi süreçlerden ibarettir. İşsizlik maaşı başvurusu yapmak için öncelikle işsiz kaldığınızı bildirmeniz gerekir. Bunun için Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) internet sitesinde yer alan "İş Arayan Girişi" sayfasına üye olmanız yeterlidir.

Üyeliğinizi tamamladıktan sonra ise hesabınıza giriş yaparak işsiz olduğunuzu belirten beyannameyi doldurmanız istenir. Bu beyannamede bazı kişisel bilgileriniz, iş kaybı sebebiniz ve son çalıştığınız işyerine ait bilgiler yer alır. 2023 işsizlik maaşı şartları dahilindeki beyannamenizi doldurduktan sonra ise İŞKUR''a gitmenize gerek kalmadan başvurunuz işleme konulur.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

İŞKUR resmi Twitter hesabından işsizlik maaşının nasıl hesaplanacağına dair paylaşımda bulundu.

Buna göre, 2023 işsizlik maaşı hesaplama işlemleri, son 4 ay boyunca elde edilen brüt ücretin yüzde 40''ı kadar yapılır. Ancak günlük brüt ücretin asgari ücretin üçte birinden fazla olması durumunda, işsizlik maaşı miktarı asgari ücretin üçte biri kadar ödenir. Bunun yanı sıra, işsiz kalan kişilerin son 120 gün içinde ödedikleri işsizlik sigortası primleri de hesaba katılır. Bu primlerin toplamı, işsizlik maaşı hesaplamasında baz alınır. Ayrıca, işsizlik maaşı ödemesi için son 5 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olmak gerekir ve eğer bu şartlar sağlanıyorsa, işsizlik maaşı ödemesi başlatılır.

Örneğin; son 4 ay boyunca brüt ücreti 4.000 TL olan bir kişi, işsizlik maaşı hesaplaması yaparken; günlük brüt ücreti 133 TL olarak hesaplamalıdır. Son 120 gün içinde ödediği işsizlik sigortası primi toplamı ise 2.000 TL''dir. Bu durumda, işsizlik maaşı miktarı günlük 53,20 TL (133 TL x % 40) olarak hesaplanır.

 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.