İstanbul'da ekmeğe zam kapıda

İstanbul'da ekmeğe zam kapıda

İstanbul Fırıncılar Odası, artan maliyetler nedeniyle ekmeğe yüzde 25 zam yapılması için resmi başvuruda bulundu.

İstanbul'da 200 gram ekmek 10 lira olarak satılmakta, ancak un, elektrik ve su fiyatlarındaki yükseliş fırıncıları zorladığı belirtildi. Oda Başkanı Erdoğan Çetin, son dönemde yaklaşık 150 fırının kapandığını belirterek, "Eğer bu durum devam ederse, kapanan fırın sayısı artabilir" dedi.

i-38.webp

Çetin, son bir ayda un fiyatlarının yüzde 25 oranında arttığını, 620-650 lira olan un fiyatlarının 750-800 lira aralığına yükseldiğini kaydetti. Enerji maliyetlerinin de sürekli artmasıyla birlikte, fırıncıların maliyetlerini karşılamakta zorlandığını ifade etti. Çetin, bu hafta 240 gram ekmek için 15 lira talep ettiklerini ve bu fiyat artışının kamu tarafından onaylanmasını umduklarını dile getirdi.

scale-1200.jpgFırıncılar, ekmek fiyatlarının serbest piyasa koşullarıyla değil, tarife ile belirlendiğine dikkat çekerek, bu durumun esnafı zor durumda bıraktığını vurguladı. Çetin, "Kilogram fiyatı 62.5 lira, 240 gram ekmek 15 lira; yani yüzde 25 gibi bir güncelleme söz konusu olabilir. Bu zammın esnafa biraz nefes aldırmasını bekliyoruz," dedi. Ayrıca, gençlerin fırıncılığa ilgisinin azaldığını, bu nedenle personel bulmanın zorlaştığını belirtti.

i-37.webp

Esenler'de fırın işletmeciliği yapan Gıda Mühendisi Zekeriya Yıldırımhan, un fiyatlarındaki artışın 140 lirayı geçtiğini ve enerji maliyetlerinin fırıncıları zorladığını kaydetti. Diğer giderlerle birlikte ekmeğin maliyetinin sürekli arttığını belirten Yıldırımhan, "10 lira olan bu fiyat gerçekten bizi kurtarmıyor," dedi.

Fırıncılar arasında çalışanların ücret taleplerinin de artması, iş yeri sahiplerini zor durumda bırakıyor. Süleyman Tüylü, "Elemanlar zam istiyor, biz kazanamadığımız için onlara veremiyoruz. Böyle giderse fırıncı esnafının dayanma şansı yok," dedi.

i-36.webp

50 yıllık bir aile mesleği olan fırıncılık, şimdiye kadar beşinci nesil tarafından sürdürülmekte. Ancak, Muhammed Semih Mengene, "Benden sonraki nesil bu mesleği devam ettiremeyecek gibi görünüyor," diyerek sektörün geleceğine dair endişelerini dile getirdi. Tüm bu gelişmeler, İstanbul'daki fırıncıların yaşadığı zorlukların artarak devam ettiğini gösteriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.