İstanbul'da ünlü hastanede ölümcül bakteri tespit edildi! 'Acele' başlığıyla yazı gönderildi. Bu belirtilere dikkat

İstanbul'da ünlü hastanede ölümcül bakteri tespit edildi! 'Acele' başlığıyla yazı gönderildi. Bu belirtilere dikkat

İstanbul'da ünlü hastanede çeşitli birimlerden alınan su örneklerinde ölümlere neden olabilen "Legionella pneumophila" adlı bakteri tespit edildi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi'nde, çeşitli birimlerden alınan su örneklerinde ölümlere neden olabilen "Legionella pneumophila" adlı bakteri tespit edildi. Bu bakteri, ciddi akciğer enfeksiyonlarına (lejyoner zatürresi) ve ölümlere yol açabiliyor.

Diken'den Mesude Demir'in haberine göre, hastanede 48-72 saat veya daha uzun süredir yatan ve zatürre belirtileri gösteren hastaların Legionella açısından değerlendirilmesi istendi. İlk uyarı, enfeksiyon kontrol komitesi başkanı Prof. Dr. Neşe Saltoğlu tarafından 16 Mayıs'ta yazılı olarak yapıldı ve hastanede farkındalık artırılmak istendi. Tüm birimlere iletilen bu yazıda, hastaneye Legionella testi temin edilmesi de talep edildi.cerrahpasa-aa-2004143.jpgACELE BAŞLIĞIYLA TÜM BİRİMLERE YAZI GÖNDERİLDİ

Başhekim vekili Dr. Yılmaz Keskindemirci ise 5 Temmuz'da "Acele" başlığıyla ikinci bir uyarı göndererek aynı önlemlerin alınmasını istedi. Her iki uyarıda da, 39.4 santigrat derecenin üzerinde ateşi, 100'ün üzerinde nabzı olan, ishal veya nörolojik belirtileri bulunan hastalara ileri tetkikler yapılması talimatı verildi. Başhekim imzalı yazıda, Legionella testi temininin önemi vurgulandı.

SOLUNUM YOLULA BULAŞIYOR

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, lejyoner zatürresi hakkında bilgi vererek, bakterinin suda ürediğini ve solunum yoluyla insan vücuduna girdiğini belirtti. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerde zatürrenin daha ağır seyredebileceğini ifade etti.

İŞTE İLK BELİRTİLER

Kılınç, bakterinin su kuleleri, tankları ve depolar gibi durgun sularda ürediğini ve bu alanların düzenli dezenfekte edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bulantı, kusma, ishal gibi akciğer dışı belirtilerle sindirim sistemi hastalığıyla karıştırılabileceğini, kan tuz düzeyini düşürebileceğini ve nörolojik belirtiler gösterebileceğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.