İstanbulkart öğrenci tarifesi yargıya taşındı. 30 yaş sınırı getirilmişti

İstanbulkart öğrenci tarifesi yargıya taşındı. 30 yaş sınırı getirilmişti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, İBB'nin 30 yaş üstü öğrencilerinin İstanbulkartı'ndan faydalanmasını engellemesini iptali için hukuki süreci başlattıklarını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, 30 yaş üstü öğrencilerin ulaşımda 'Öğrenci İstanbulkartı'ndan faydalanmalarını engelleyen İBB uygulamasının iptali için dava açıldığını duyurdu.

Türkyılmaz, bu konuda vatandaşları bilgilendirmeye devam edeceğini belirtirken, mahkemeye sunulan dava dilekçesinin görselini de paylaşımına ekledi.

1502508.webp

Dilekçede Anayasa'nın Kanun Önünde Eşitlik başlıklı 10. maddesine atıf yapıldı.

Türkyılmaz'ın İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne sunduğu dilekçede, İBB Meclisi tarafından alınan kararın, anayasal güvencenin özgürlük ilkesine aykırı olduğu vurgulandı. Dilekçede, Anayasa'nın Kanun Önünde Eşitlik başlıklı 10. maddesinde yer alan "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." ifadesine bulunularak, kararla birlikte makul ve geçerli bir neden gösterilmeden öğrenci tanımına yaş sınırıyla aynı statüdeki (öğrenci) bireyler arasında ayrımcılığın önünün açıldığı belirtildi.

istanbul-kart.webp

"YAŞ KISITLAMASI İLE ÖĞRENCİLER ARASINDA FARKLI MUAMELE YAPILAMAZ"

Dilekçede, idarenin takdirini, özgürlüğün ilkesine uygun davranması gerektiği vurgulandı. Hukukun temel ilkelerinden olan eşitlik ilkesine aykırı işlemler yapılamayacağının yüksek mahkemenin kararı ile sabit olduğu ifadesi yer aldı. "Kamunun gelir-gider dengesinin sağlanması adına, İstanbul toplu ulaşım araçlarında uzun yıllardan beri uygulanmakta olan ve binlerce öğrencinin faydalanmakta olduğu 'Öğrenci İstanbulkartı'nın kullanıcı kapsamının makul ve geçerli nedenler olmaksızın daraltılması, yalnızca yaş kısıtlaması getirilerek İstanbul halkının öğrencilerinin farklı muamelelere tabi tutulmasını meşrulaştırmamaktadır." ifadesi kullanılan dilekçede, "İBB Meclisince 11 Temmuz 2024'te alınan 1060 karar numaralı belediye meclis kararının iptali ile kararın uygulanmasının telafisi güç zararların doğmasına neden olacağı sebebiyle ivedilikle yürütmesinin dava sonuna kadar durdurulmasına karar verilmesi" talep edildi.

istanbul-buyuksehir-belediyesi-meclisinde-istanbulkartta-ogrenci-indirimine-30-yas-siniri-17207173566507.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.