İnsan kaynakları alanında hizmet veren Randstad, yılın ilk iki ayında Türkiye genelinde farklı sektörlerden 630 işverenin katılımıyla gerçekleştirdiği anketin bulgularını "2024 İK Trendleri ve Ücret Raporu" adı altında duyurdu. Randstad'ın raporuna göre, enflasyonun tetiklediği işletme maliyetlerindeki artış, 2024 yılının en büyük meydan okuması olarak belirlendi ve ankete katılan firmaların büyük bir çoğunluğu (%83), çalışanların ücretlerinde %40-50 arası bir artış yapmayı planladıklarını ifade etti. Ek olarak, rapor şirketlerin ekonomik koşullara adaptasyon süreçlerini, karşılaştıkları engelleri ve bu engellerle mücadele stratejilerini, yapay zeka kullanımıyla ilgili detayları da içermekte.
EN BÜYÜK ZORLUK ARTAN İŞ MALİYETLERİ
2024 yılında karşılaşılması beklenen en büyük engel olarak, ankete katılan firmaların %74'ü enflasyonun yol açtığı işletme giderlerindeki artışı gösteriyor. Aynı zamanda, firmaların yaklaşık yarısı (%49), yükselen işletme maliyetlerinin verimlilik sağlamayı zorlaştıracağını öngörüyor. İş hacmi ve satışlar konusunda ise, firmaların %48'i bir artış beklerken, %11'lik bir kesim ise satışların ve iş hacminin azalacağını tahmin ediyor.
İŞE ALIMDA BT/TEKNOLOJİ VE MÜHENDİSLİK ADAYLARI BULMAKTA ZORLANILIYOR
İşverenler için en zorlu alanlar arasında, doğru yetenekleri bulma konusunda %83 ile BT/Teknoloji, %70 ile Mühendislik ve %63 ile Tedarik Zinciri departmanları öne çıkıyor. Aday seçimindeki bu zorluklar, şirketlerin %75'inin iş ilanları ve kariyer sitelerini kullanarak işe alım sürecinin ilk aşamasında etkili adayları tespit etmeye yönelmesine neden oluyor.
ESNEK YAN HAKLAR
Çalışan sadakatini artırmak için, şirketler yemek kartı ve sağlık sigortası gibi geleneksel yan haklara ek olarak, cep telefonu, seyahat masrafları, otopark imkanı ve emeklilik planları gibi çeşitli finansal avantajlar sunmaktadır. 2023 yılında %78 olan yemek kartı sağlayan şirket oranı, 2024'te %82'ye yükseldi. Aynı şekilde, özel sağlık sigortası sunan şirketlerin oranı geçen yılki %59'dan, maliyet artışlarına rağmen bu yıl %71'e çıktı. Cep telefonu tahsisi ve yol ücreti ödemesi, sırasıyla %71 ve %70 ile en yaygın diğer yan haklardır. İş değiştiren çalışanların %77'si daha iyi maaş veya şartlar nedeniyle ayrılırken, evden çalışmayı tercih edenlerin oranı 2023'te %17'den 2024'te %12'ye düşmüştür. Kariyer değişikliği arayanların oranı ise %30 olarak belirlendi.
ŞİRKETLERDEN YAPAY ZEKA UYGULAMALARINA DESTEK
Bir rapora göre, şirketlerin yaklaşık üçte biri yapay zekanın kullanımını destekliyor. Diğer yandan, şirketlerin %39'u yapay zeka hakkında kararsız. Bilgi Teknolojileri ve teknoloji sektörleri, %50'lik bir oranla yapay zeka kullanımında öncülük ediyor. İnsan kaynakları ve personel yönetimi alanları %42 ile takip ederken, tedarikçi ilişkileri yönetimi %10 ile daha az yaygın bir kullanıma sahip.
ZORLUKLARIN BAŞINDA YAPAY ZEKAYLA ÇALIŞACAK NİTELİKLİ PERSONEL EKSİKLİĞİ GELİYOR
Raporda, yapay zeka kullanım zorluklarının ilk sırasında %57 ile yapay zekayla çalışacak nitelikli personel eksikliği yer alırken, ikinci sırada %50’yle veri güvenliği dikkat çekmekte ve %45’le yapay zekayı uygulama ve çalıştırmanın yüksek maliyetli olması belirtiliyor.