Şekib Avdagiç Orta Vadeli Program'ın yürürlükte olduğunu vurguladı. Buna bağlı olarak kur, faiz ve enflasyon ile ilgili yeni bir yol haritası belirlendiğini vurguladı.
Denge ve rekabetin altını çizen Avdagiç sözlerine şu cümleleriyle devam etti;
Sadece ücretlerin dengelenmesiyle değil, aynı zamanda faizlerin ve kurun da denge içinde olacağı bir yapı olması lazım ki Türkiye'deki üretici-ihracatçı rekabetçiliğini artırsın ve yurt içindeki üreticiler ithal ürünlere karşı dezavantajlı hale gelmesin.
Asgari ücrete büyük bir pencereden bakılması gerektiğini belirtti ve sözlerine şu cümlelerle devam etti,
Yeni asgari ücretin bütün bu büyük resmi görerek belirlenmesinin doğru olacağı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Gelir vergisine önemli değinen Avdagiç gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi iş dünyasının üzerinde durduğu önemli bir konu olduğunu belirtti.
Yaklaşık 15 yıl önce asgari ücretin ilk vergi diliminin asgari ücretin 13 katı mertebesinde olduğu bilgisini paylaşan Avdagiç, "Her yıl asgari ücret bir sosyal ücret olarak daha hızlı artıyor olmasına rağmen gelir vergisi dilimleri bunun çok altında bir hızla arttı.
Vergi dilimlerini açık açık anlatmaya devam etti,
İlk vergi dilimi 2008'de asgari ücretin 13 katıyken, bugün geldiğimiz noktada telaffuz edilen asgari ücret zammı beklentisi ve yeniden değerleme oranındaki vergi güncellemesi ile birlikte 2024'te 6 kattan bile az bir değere düşmüş olacak." şeklinde konuştu.
Avdagiç, çalışanların gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesinin yanı sıra SGK üst limitinin revize edilmesinin de çalışma hayatı için önemli bir açılım olabileceğini belirtti.
"Asgari ücret bölgesel olarak değerlendirilip belirlenebilir"
Asıl yatırımlar için 1'den 6'ya kadar farklı teşviklerin uygulandığı bölgeler varsa asgari ücretin de 6 skala olmasa bile 3 veya 4 skala olarak belirlenebileceğini vurgulayarak, "Asgari ücret, bölgesel olarak değerlendirilip belirlenebilir.
Kendi düşüncelerini bu şekilde devam ederken olabilecekleri vatandaşlarla paylaşmaya devam etti,
Asgari ücret, teşvikle ilgili 6. bölge kapsamındaki illerdeki asgari ücretin aynı oranda olmaması gerektiğini söyledikten sonra sözlerine devam etti. Dolayısıyla asgari ücretin gelişmiş illerde biraz daha yüksek, gelişmekte olan illerde görece olarak bunun altında bir skalayla belirlenmesi bir fayda sağlayacaktır." yorumunu yaptı.
15 Aralık'ta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notu hakkında değerlendirme yapmamasına değinen Avdagiç, şu andaki OVP'nin birçok piyasa aktörü tarafından da gerçeğe çok yakın olarak addedildiğini belirtti.
2018’den 2023 tarihine kadar olan süreci değerlendirerek yorum yapan Avdagiç 2018 yılından bu yana Dünya Bankası, OECD gibi kurumların Türkiye’nin büyümesinde çok fazla etkisi olduğunu dile getirerek, Türkiye hep öngörülenin üzerinde büyüdü diyerek altını çizdi.
Tek tek yatırımlar değerlendirildi. Seçimden bu zamana kadar politikanın tutarlı bir şekilde ilerlediği görüldü.
Finansman maliyetinin yüksekliğinin de önemini vurguladı.
EN KRİTİK KONU
En kritik konu olarak da enflasyonu aşağı çekmek ve finansman maliyetini buna bağlı olarak düşürüp Türkiye'deki iş dünyasındaki aktörlerin yatırım arzusunu artırmayı sağlamak." olduğunu belirtti.