İzmarit vergisi geliyor. Yeni düzenleme yolda

İzmarit vergisi geliyor. Yeni düzenleme yolda

Tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunlarda yapılacak değişikliklerle ilgili detaylar ortaya çıktı.

Tütün ürünlerinin piyasasını düzenleyen mevzuatta önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, tütün firmalarının çevreyi kirletme konusundaki sorumluluklarına vurgu yapacak yeni vergi düzenlemeleri üzerinde çalışılıyor.

sigaraya-izmarit-vergisi-geliyor-tiryakiler-sokta-2.jpgTürkiye Gazetesi'nden Esma Altın'ın haberine göre, sağlık Bakanlığı öncülüğünde hazırlanan ön çalışmalar kapsamında, tütün ürünlerinin satışının gelecek nesillere yasaklanması ve bu yönde adımların atılması hedefleniyor. Bu kapsamda, halk sağlığını koruma misyonuyla çalışmalar yürüten kurumlar arasında yapılan istişareler sonucunda belirlenecek bir tarih esas alınarak sigara satışına getirilecek kısıtlamalar da değerlendirilecek.

sigara-duzenlemesi-yolda-izmarit-vergisi-geliyor.webpAyrıca Ticaret Bakanlığı'na sunulacak öneriler arasında, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da değişiklikler öngörülüyor. Bu kapsamda, tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi gerektiği üzerinde durulacak.

sigara-izmariti.jpg

Çalışmalar sırasında uluslararası örneklerin incelendiği ve bilim insanlarının görüşlerinin alındığı da belirtiliyor. İngiltere ve İspanya gibi ülkelerde uygulanan modeller üzerinde yapılan çalışmalar, Türkiye için de örnek teşkil edebilecek nitelikte değerlendiriliyor.

images-2.jpg

Tütün ürünlerinin piyasasını düzenleyen kanunlarda yapılacak değişikliklerle birlikte, tütün firmalarının çevresel etkilerini azaltmaları ve kamu sağlığına olan olumsuz etkilerini minimize etmeleri hedefleniyor. Bu kapsamda atılacak adımların, gelecek dönemde Türkiye'nin sigara ve tütün ürünleri politikalarında önemli bir dönüşüm sağlaması bekleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.