Türkiye genelinde kaçak sigara ticareti yapan şebekelere yönelik operasyon düzenleyen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı baskınlar gerçekleştirdi. Kütahya'da ise 2 ev, 4 iş yeri ve 29 farklı noktada arama yapan polis ekipleri, piyasa değeri yaklaşık 100 bin TL olan kaçak tütün mamullerine el koydu. Aralarında elektronik sigara ve likitlerin de bulunduğu kaçak ürünlerin sahipleri olan 13 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet suçundan yargılanacakları öğrenildi.
KAÇAÇILIKLA MÜCADELE KANUNU'NDA AMAÇ VE KAPSAM NEDİR?
Kanunun amacı; kaçakçılık fiilleri ve yaptırımları ile kaçakçılığı önleme, izleme, araştırma usûl ve esaslarını belirlemektir.
Bu Kanunda yer alan;
- a) Gümrük vergileri: Gümrük idaresi veya başka idarelerce, eşyanın ithali veya ihracına bağlı olarak uygulanan vergiler ile diğer malî yükümlülükleri,
- b) Gümrüklenmiş değer: Uluslararası kıymet sözleşmesine göre belirlenecek; ithal eşyası için eşyanın CIF kıymeti ile gümrük vergileri toplamını, ihraç eşyası için FOB kıymeti ile gümrük vergileri toplamını,
- c) Akaryakıt: Benzin, gaz yağı, jet yakıtı, motorin, fuel-oil, sıvılaştırılmış petrol gazları, doğal gaz gibi akaryakıt ürünleri ile akaryakıt yerine kullanılan petrol türevleri ve bunların karışımları ile akaryakıt yerine kullanılan diğer ürünleri, ifade eder.