Kalp damarlarını anında genişletiyor! Çayın içine 1 parça ekleyince faydası 10 kat artıyor

Kalp damarlarını anında genişletiyor! Çayın içine 1 parça ekleyince faydası 10 kat artıyor

Siyah çay hakkındaki olumsuz görüşleri yıkan bilimsel makale yayımlandı. İşte siyah çayın sağlığa olan çarpıcı etkileri ve faydasını katlayan detaylar...

Geçmişten bugüne çayın insan sağlığına olumsuz etkileri insanlar arasında kulaktan kulağa dolaşır ve konuşulur. İHA'nın haberine göre Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Profesör Doktor Yusuf Yılmaz dünyada yazılan tüm makalelerden yola çıkarak derlediği bilimsel yazısıyla çayın insan sağlığına zararı olmadığını, aksine çayın faydalı bir ürün olduğunu ispatladı. Özellikle çayın prostat kanserine neden olması konusunda ki bilginin yanlış olduğunu, çayın prostatı olan birini içerisindeki bazı bileşenler nedeniyle sık tuvalete çıkarma gibi bir yan etkisi olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, aynı zamanda kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü de ufak oranda da olsa düşürdüğünü ifade etti.

Çayın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri hakkında yazılan makaleleri derleyerek yeni bir makale yazdığını, bu sayede çayın faydalarını literatüre kazandırdığını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi çay alanında ihtisas üniversitesidir ve çay dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecektir. Dolayısıyla Rize için de çok büyük bir ekonomidir. Ben bir tıp profesörü olarak çayın sağlığa olan faydalarını mevcut bilimsel makaleleri derleyerek tek bir makale halinde literatüre kazandırmış oldum. Buradaki amacım şu ana kadar yapılmış bilimsel araştırmalardan kalitesi, güvenilirliği yüksek olanları derleyip bilim camiasında sunmak" dedi.

"ÖZELLİKLE KALP DAMAR SAĞLIĞINA OLUMLU KATKIDA BULUNUYOR"

Çayın vücuda olumlu etkilerini sıralayan Yılmaz sözlerinin devamında "Klinik araştırmalar kabaca en az 3-5 bardak çay içilmesi özellikle kalp damar sağlığına olumlu katkıda bulunuyor. Damar sertliğini azaltıyor, tansiyon üzerine çok hafif düşüklükler yapıyor, kalp hastalığı için risk faktörü olan Ldl kolesterol dediğimiz kötü kolesterol üzerinde olumlu etki yani hafif bir düşüş sağlıyor, kandaki yağ miktarına azalıyor, anti inflamatuar antioksidan etkisi var, aynı zamanda bağırsağımızdaki yararlı bakterilerin mikrobiyota dediğimiz florayı iyi yönde iyileştiriyor. Bu da sağlığımıza sadece kalp damar değil, mikrobiyotik bir beyin diyoruz en büyük endokrin organ diyebildiğimiz bağırsaklarımız için psikoloji ve kalp damar sağlığına olumlu yönde etki ediyor" ifadelerini kullandı.

cay2.jpg

"ÇAY ÇOK SAĞLIKLI, FAYDALI BİR İÇECEK"

Siyah çayın kanser riskini azalttığına vurgu yapan Yılmaz, aynı zamanda şifa kaynağı olduğunu kaydederek "Şunu vurgulamak istiyorum çay içerken onun olumlu etkisini içine şeker katarak veya yanında sigara içerek asla azaltmayalım. Çay çok sağlıklı, faydalı bir içecek. Bir şifa kaynağı olduğuna inanıyoruz. Yoksa şunu söylemiyoruz; ‘çay için kanserden kurtuldun, çay için ömrünüz uzasın' değil. Yanlış bir yönlendirmede yapmak istemem ama kanser riskini azaltıyor, yaşam süresini uzatıyor, sağlıkla ilgili diğer faktörleri de kendimize kazanım olarak elde edersek asıl sağlıklı yaşam bizi bekliyor" dedi.

"YAN ETKİLERİ ÇOK ÇOK DAHA AZ"

Çayın bir çok hastalığa yol açtığı yönündeki bilgilerin yanlış olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Benim yazdığım makale, dünyada yapılmış bilimsel araştırmaların derlemesi. Ben yeni bir bilimsel araştırma yapmadım. Var olanları derleyip bir başlıkta yazmış oldum. Yoksa kendimizin yaptığı bir bilimsel araştırmanın sonucunu paylaşmıyorum. Dünyada yapılmış, belirli bir kalitenin üzerindeki makalelerin yer aldığı, siyah çayın sağlığa olan olumlu etkileri. Çayın faydaların yanında oluşabilecek yan etkileri çok çok daha az. Örneğin bazı hassas bireylerde içerisinde kafein de barındırdığından mesela ritim problemin zaten varsa, çarpıntının zaten oluyorsa, çok fazla sayıda çay içersen onu tetikleyebilir.

Ama bunlar çok az sayıda ve istisna şeyler. Çok çay içersen içindeki bazı bileşenler nedeniyle fazla idrara çıkabilirsin. Örneğin prostat rahatsızlığınız vardır, idrara çıkmak sizi daha fazla çıkmak daha fazla rahatsız edebilir. Gece geç saatte çok çay içerseniz uykunuzdan uyanıp sürekli tuvalete gitmek zorunda kalabilirsiniz. Prostat yapmaz, daha fazla idrara çıkmak gereksinimi nedeniyle sizi daha fazla rahatsız edebilir. Ama genel olarak baktığımız zaman çay çok faydalı. Bütün ilaçları kullanıyoruz ama prospektüsüne baktığımız zaman araştırmaları sırasında son ana kadar gözükmüş tüm yan etkileri orada olmak zorunda. Ama onların her birini yaşayacağınız anlamına gelmez. Çayın olumsuz nitelendirebileceğimiz etkileri, faydaları yanında çok az" diye konuştu.

ÇAYIN FAYDASINI ARTIRAN YÖNTEMLER

cay3.jpg

ÇAYI DOĞRU DEMLEMEK

Çayın doğru şekilde demlenmesi, içerdiği besin öğelerinin ve antioksidanların etkisini artırmak için çok önemlidir. Çayın demlenme süresi, türüne göre değişir. Siyah çay için 3-5 dakika, yeşil çay için ise 2-3 dakika demlemek idealdir. Çok uzun süre demlenen çaylar, tanen miktarının artmasına ve çayın acılaşmasına neden olabilir.

LİMON EKLEMEK

Limon, çayın sağlığa faydalı etkilerini artıran harika bir bileşendir. Limonun içerdiği C vitamini, çayın antioksidan özellikleriyle birleşerek bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücudu serbest radikallere karşı koruyabilir. Ayrıca, limon eklemek çayın lezzetini de zenginleştirir.

ZENCEFİL EKLEMEK

Zencefil, sindirim sistemine faydalı olan ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren bir başka güçlü bileşendir. Çaya taze zencefil eklemek, çayın faydasını artırarak iltihap önleyici ve antimikrobiyal özelliklerini güçlendirebilir. Ayrıca, zencefil mideyi rahatlatır ve sindirimi kolaylaştırır.

BAL KULLANMAK

Çayın içine şeker yerine bal eklemek, doğal tatlandırıcı olarak kullanılabilir ve çayın sağlığa faydalı etkilerini artırabilir. Bal, antioksidanlar açısından zengin olup, bağışıklık sistemini destekler, boğazı rahatlatır ve öksürük gibi rahatsızlıkları hafifletmeye yardımcı olabilir.

YEŞİL ÇAY İLE KOMBİNASYONLAR

Yeşil çay, vücutta yağ yakımını artıran ve metabolizmayı hızlandıran bileşenler içerir. Bu yüzden, diyette ve sağlıklı yaşamda yeşil çayı birleştirerek faydalarından daha fazla yararlanabilirsiniz. Ayrıca, yeşil çay, hücresel yaşlanmayı yavaşlatan antioksidanlar içerdiği için yaşlanma karşıtı etkiler gösterir.

TARÇIN EKLEMEK

Tarçın, çaya hem lezzet hem de sağlık faydaları ekleyebilecek bir baharattır. Antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda metabolizma hızını artırarak sindirimi destekler ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.