Önemli tıp insanlarından olan İbn-i Sina pek çok sağlık sorununa farklı reçetelerle çare buluyor. Tıbbın babası olarak adlandırılan İbn-i Sina'nın reçetesi, bin yıldır kullanılmaya devam ediyor. İbn-i Sina, 1025 yılında tamamladığı Tıp Kanunu kitabında yüksek potasyum oranına sahip olan karahindiba bitkisinin şeker hastalığına iyi geldiğini belirtiyor. Karahindiba bitkisinin aynı zamanda birçok hastalığa daha çare olduğunu ve kullanılması gerektiğini öneriyor.
İBN-İ SİNA'NIN MUHTEŞEM ÖNERİSİ
A, C vitaminleri ve potasyum bakımından zengin olan karahindiba bitkisi de bu doğal tedavi yöntemlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Yeşil yaprakları ve sarı çiçekleriyle papatyayı andıran karahindiba bitkisi, nisan ve mayıs aylarında yetişiyor.
Radika, acıgünek ya da güneyik gibi isimlerle de anılan bu bitkinin çayı, her derde deva olarak biliniyor.
KARAHİNDİBA OTUNUN FAYDALARI
Karahindiba çayı, yatıştırıcı özelliği sayesinde depresyon, stres ve yorgunluğa iyi gelir.
Sindirim sistemini düzenler.
İştah açıcı özelliği bulunur.
Güçlü bir idrar söktürücüdür.
Müshil etkisi yaratır.
Boşaltım sistemi üzerinde iyileştirici etkileri vardır.
Kalp kaslarının güçlenmesine yardımcı olur.
Kan şekerini dengede tutan karahindiba, şeker hastalığı tedavisinde yardımcı rol üstlenebilir.
Kolestrolü dengeler.
Egzama, sedef ve sivilce gibi cilt sorunlarına iyi gelir.
Antioksidan özelliği sayesinde kanser gibi ciddi hastalıklarda kullanılabilir.
Sarılık, gut, romatoid artrit gibi hastalıklara fayda sağlar.
Vücutta su tutulmasını azaltarak zayıflamaya yardımcı olur.
Kan dolaşımını hızlandırır ve bu sayede vücuda güç ve enerji verir.
Karaciğeri iyileştirir.
KARAHİNDİBA OTU NASIL TÜKETİLİR?
Yüksek oranda potasyum, A ve C vitamini içeren, mineraller bakımından zengin olan karahindiba bitkisinin yaprakları ve kökü salatalarda kullanılabilir. Karahindiba bitkisinin kurutulmuş hali, birçok ülkede öğütülerek kahve ve çay olarak tüketilir. Ayrıca kök ve yaprakları göğüs ve kadın sağlığı ilaçlarında, üriner sorunlarda ve cilt bakımında da kullanılır. Karahindiba bitkisinin yeşil kısmı yenildiği gibi, çiçekli kısmından da karahindiba kökü çayı yaparak tüketilebilir. Çayını demlediğinizde içmek için bir detaya dikkat etmelisiniz.
KARAHİNDİBA ÇAYI NASIL YAPILIR?
Karahindiba çayı, özellikle kurutulmuş yapraklarından yapılır. Ancak isterseniz bu çayı taze yapraklardan da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
6 çorba kaşığı kurutulmuş karahindiba kökü
6 çorba kaşığı karahindiba yaprağı
4 su bardağı su
Yapımı:
İlk olarak 4 su bardağı su ile karahindiba kökünü yaklaşık 20 dakika kaynatın.
Kaynayan karışımı, karahindiba yapraklarının üzerine dökün.
Ardından karışımın ağzını kapatarak 15 dakika demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra karahindiba çayınız içime hazır hale gelecek.
İsterseniz karanfil, tarçın, rezene tohumu, zencefil kökü ile 1 tutam karabiberi ve karahindiba bitkisini kavurarak da bir çay karışımı hazırlayabilirsiniz.
Uyarı: İlaç kullanan, ciddi bir hastalığı bulunan, alerjisi olan kişilerin ve hamilelerin kullanmadan önce doktora danışmalarında yarar vardır.
KARAHİNDİBA ÇAYI KAÇ GÜN İÇİLMELİ?
Günde 1 veya 2 fincan tavsiye edilir.
Karahindiba Çayının Faydaları
Kas ve Kemik Gelişimini Destekler.
Sindirim Sistemini Düzenler.
Kan Şekerini Dengeler.
Cilt Hastalıklarına İyi Gelir.
Zayıflamaya Yardımcıdır.
Kanser Tedavisinde İçilebilir.
Kansızlığa İyi Gelir.
Tansiyonu Dengeler.