Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

bir-001.jpg

Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...

TÜRKİYE, YOKSULLUKTA ARJANTİN'LE YARIŞA GİRDİ

Türkiye ve Arjantin'de ekonomik göstergeler birbirine çok benziyor. Her iki ülkede de enflasyon tırmanıyor. İnsanlar kırmızı ete hasret, tavuk bile zor alınıyor.

Hükümetlerin izlediği hatalı politikalarla Türkiye'de ve Arjantin'de yük- sek enflasyonun alım gücünü eritmesi halkı gıdaya uzaktan bakar noktaya düşürdü. Derin bir ekonomik kriz içerisinde olan ve bu nedenle uluslararası kamuoyu tarafından Türkiye'ye benzetilen Arjantin'de günlük hayatın bir parçası gibi kabul edilen kırmızı et tüketimi günden güne azalıyor.

Bir zamanlar dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan ve refah seviyesinin Fransa veya Almanya'dan daha yüksek olduğu Arjantin bugün çok farklı bir konumda. 100 yıl önceki o refahta, İngiltere'ye yaptıkları kırmızı et ihracatının büyük payı vardı. Bugün ise, içinde bulundukları ekonomik kriz nedeniyle Dünya Bankası'nın kişi başı gayri safi yurtiçi hasıla listesinde 70’lere gerilemiş durumdalar.

BBC'nin haberine göre artık ülkedeki pek çok kişi, çayırlarda otla- maya devam eden ineklerin etini satın alamıyor. 20'lerinin başında, başkent Buenos Aires'in izbe bir mahallesinde yaşayan Oriana ve Samir çifti de onlardan biri. Oriana "Çok zor durumdayız. Sürekli ay sonunu nasıl getireceğiz diye düşünüyoruz” diyor ve ekliyor:

"Biftek ülkesiyiz ama paramız yalnızca tavuk almaya yetiyor. Hatta tavuk da artık bir lüks haline gelmiş. Geçen yıl enflasyon yüzde 211 ile 30 yılın zirvesine çıkmıştı. Yalnızca Aralık'taki aylık enflasyon yüzde 25 oldu. Genç çift kızları Ciara, Samir'in ebeveynleri ve erkek kardeşiyle küçük bir evi paylaşıyor. Faturaları ödeyebilmek için büyük bir çaba harcamaları gerekiyor.

Gıda fiyatlarının yanı sıra kira, elektrik ve ulaşım maliyetleri de her ay artıyor. Her şeyin fiyatı artarken kuryelik yapan Samir'in geliri ekonomik kriz nedeniyle azalmış. Sokaklardaki insanların artan çaresizliği de onu endişelendiriyor. "Elinizden cep telefonunuzu almak için sizi öldürebilirler" diyor.

Resmi verilere göre nüfusun yüzde 40'ından fazlası yoksulluk sınırı altında. Türkiye'de de bozulan gelir dağılımıyla nüfusun Yüzde 50'si yoksulluk sınırı altında yaşıyor. 12 adet tatlıcı ve bakkal zinciri olan Claudio Paez bir zamanlar başarılı bir iş insanıydı. Fakat halkın alım gücünün düşmesi sonucu dükkanlarını kapatmak zorunda kalmış. Bugün yalnızca iki dükkanı açık ve işlerin daha da kötüleşmesini bekliyor.

dokuz.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.