Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

bir-001.jpg

Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...

53 BİN 537 CANIN ACISI ASLA UNUTULMAYACAK!

Türkiye'de saatler, 6 Şubat 2023 gecesi 04:17'de durdu. 53 bin 537 kişinin yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam bir yıl geçti, ama etkileri hâlâ tam olarak ortadan kaldırılabilmiş değil. Hatay'da çadır, konteyner bulamayan depremzedeler hayatta kalma mücadelesi verirken Adıyaman'da vatandaşlar hastaneye erişemiyor. Bölgede hâlâ kaldırılmayan enkazlar var. Yıkılmayı bekleyen hasarlı binalar ise tedirgin ediyor.

6 Şubat 2023 gecesi, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04:17'de 7.7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Ardından saat 13:24'te ise Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. 11 ilde 14 milyon yurttaşın etkilendiği depremlerde; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da, resmi rakamlara göre 53 bin 537 kişi yaşamını yitirdi. Malatya'da Ellinci Yıl Apartmanı'nda arama kurtarma ekipleri enkaz altında kalan 7 kişiye ulaşmaya çalışırken annesinin eşyalarını enkaz altından çıkarıldığını gören bir kadın, "Yalvarırım annemi kurtarın" diye feryat etti.

Aynı apartmanda, enkaz altında kalan bir saatin, deprem anını gösteren 04:17'de durduğu görüldü. Aslında depremin vurduğu 11 ilde ve tüm Türkiye'de saatler, 6 Şubat 2023 gecesi 04:17'de durdu. Hatayspor'un teknik direktörlüğünü yapan eski futbolcu Volkan Demirel'in depremden etkilenen vatandaşlar için sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayın, hafızalara kazındı.

Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat 2023'te sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "Bu depremin gelmekte olduğunu yerbilimciler olarak söyleye söyleye, yaza yaza dilimizde tüy bitti. Hiç kimse, 'Ne diyorsunuz' diye tepki bile vermedi" dedi. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 13:24'te meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremle birlikte yıkım yaşanan illerin sayısı arttı. Kahramanmaraş'ta öğlen meydana gelen ikinci depremde, Elazığ merkezde bir bina tamamen yıkıldı. Vatandaşlar yakınlarını enkaz altında ararken sosyal medya kullanımının kısıtlandığı görüldü.

Dönemin CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Beceriksizliğin ortaya çıkmasın diye, insanların tepkisi duyulmasın diye, enkaz altındaki bu feryatların duyulmasını engelledin. Bu emri eğer sen verdiysen yazıklar olsun. Bu kadar kalbi soğumuş bir kişi olamaz. Bu kadar vicdanını yitirmiş bir kişi gerçekten olamaz. Hayat kurtarmak isteyenlerin önünü kestin" dedi.

Dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve dönemin medya ve iletişimden sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, sosyal medyaya erişimin engellenmesi karşısında BTK hakkında suç duyurusunda bulundu. Vatandaşların yakınlarını kendi imkanları ile enkaz altından kurtarmaya çalıştığına ilişkin görüntüler, depremin vurduğu 10 ilin her mahallesinden, her sokağından kameralara yansıdı.

Kahramanmaraşlı bir yurttaş, "Dört tane canlı çıkardım, bir tane çocuk çıkardım. Ceset var, hâlâ kimse yok. Devlet nerede? Hiç mi kepçesi yok? Biz, vatandaş olarak ne yapacağız? Bu ülkenin AFAD'ı nerede? AFAD'a toplanan yardımlar nerede" diye isyan etti. Oğlunun enkaz altın- da kaldığını belirten bir kadın ise "Gittim AFAD'a söyledim. Kimse gelip müdahale etmedi. Ellerim ile açtım, böyle bir şey olabilir mi? Böyle bir devlet olabilir mi? Bizi ölüme mahkum ediyorlar" dedi.

alti.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.