Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...
YÜZDE 75 ŞOK FAİZLE ENFLASYONUN ÖNÜNE GEÇEBİLİRSİNİZ
Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez, "Merkez Bankası, faizi %45 yerine bir anda %75'e çıkarabilir. Böylece sistemi önce bir sarsarsın ve oradan geriye gelirsin. Böylece enflasyonun önüne geçerek önemli bir etki yaratıla- bilir, enflasyon düştükçe faiz de geri gelebilir" dedi
Eski Bakan Prof. Işın Çelebi de tarımdaki büyümenin 0,5'te kalmasının gelecek için çok ciddi bir tehlike olduğunu belirterek "Dünyada gıda fiyatlarının %10 düşerken, Türkiye'de %70'den fazla artması ciddi bir sorunun göstergesi. İnsanlar, 1 kilo kıyma alabilmek için kuyruklarda bekliyor" dedi.
Altınbaş Üniversitesinin aylık Ekonomi Söyleşileri programında bir araya gelen ANAP döneminin iki deneyimli ekonomisti, eski ekonomi bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi ve eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, 2024 Mart ayı ekonomi görünümünü değerlendirdi.
Hem Prof. Çelebi, hem Dr. Eğilmez, enflasyonla ciddi mücadele edildiğinin vatandaşa gösterilmesi gerektiğini ve bunun şok politikaların uygulamaya konularak ispatlanması gerektiğine dikkat çektiler. Eski müsteşar Mahfi Eğilmez, en son açıklanan %67'lik enflasyon oranı ile Türkiye'nin, %254'lük Arjantin ve %177'i ile Lübnan'dan sonra üçüncü sırada geldiğini belirtti.
Enflasyonun yapışık hale geldiğine değinen Eğilmez, "Sokaktaki vatandaş enflasyon ile ciddi mücadele olmadığını görünce iç tüketimini kısmıyor. Kredi kartı taksit sayıları kısıtlandı ama tüketimin önüne geçilemiyor. Maliye politikası gevşekse ve yarı sıkı para politikanız varsa önleyemezsiniz. Sokağın davranışı da fiyatları artırıyor. Sarmaldan çıkılamıyor" dedi.
Enflasyonla mücadele de farklı yöntemler denenebileceğini anlatan Eğilmez, en kötüsünün enflasyonu takip etmek olduğunu söyledi. Eğilmez, "Merkez Bankası, faizi %45 yerine bir anda %75'e çıkarabilir. Böylece sistemi önce bir sarsarsın ve oradan geriye gelirsin. Böylece enflasyonun önüne geçerek önemli bir etki yaratılabilirdi. Bu şekilde farklı yöntemler denenebilir" diye çarpıcı öneride bulundu. Prof. Dr. Işın Çelebi de 4,5'lik büyüme oranının hizmetler sektöründeki büyümeden kaynaklandığına işaret ederek, tarımdaki büyümenin 0,5 ile gelecek için çok ciddi bir tehlike olduğunu anlattı.
"Dünyada gıda fiyatlarının %10 düşerken, Türkiye'de %70'den fazla artması ciddi bir sorunun göstergesi. İnsanlar, 1 kilo kıyma alabilmek için kuyruklarda bekliyor" dedi.
Türkiye'nin en önemli ilkesinin hukuk devleti olması gerektiğinin altını çizen Çelebi, "Bundan ne kadar uzaklaşmışsak rasyonellikten o kadar kopmuşuz. Oysa Türkiye, dünyayla rekabet gücünü artırmalı. Üretim ve verimliliğini artırmalı ve teknolojiye ya- tırım yapmalı. Polyannacılık ile enflasyon düşmez. Enflasyon Mayıs'a kadar 70'e çıkacak. Merkez Bankası yıl sonu hedefini tutturabilmesi için geri kalan aylarda 2.5'ün üstüne çıkmamalı. Bütçe açığı artmış. Sadece sıcak para girişi ile sağlanamaz, kalıcı yatırım lazım” görüşlerini dile getirdi.
GELİR DAĞILIMI ALT ÜST OLDU
Prof. Dr. Işın Çelebi de sözlerini gelir dağılımındaki bozulmaya dikkat çekerek şöyle sürdürdü. "Gini katsayısı Türkiye'de maalesef %4,5'in üstüne çıktı. Bu maalesef, gelir dağılımının alt üst olduğunu gösteriyor. Normalde bu göstergenin 1-2 arasında olması lazım." dedi.
Türkiye'de %20'lik en üst gelir gruplarının toplam gelirin yüzde 50'sini alırken, geri kalan % 80'in kalan %50'yi paylaştığını kaydetti. "16 milyon emeklinin ücreti 10.000 TL, asgari ücretin de 17.000 TL düzeyinde olması sıkıntılara yol açıyor. Çünkü bu süreçte insanların günlük yaşamını etkileyen kira, ulaşım ve eğitim gibi ücretlerde anormal artışlar oldu.
Türkiye'de benim kişisel görüşüm, gelir dağılımı gittikçe bozuluyor ve yerleşiyor. Türkiye'nin geleceği açısından en çok üzerinde durulması gereken bir konu. Bir yanda lüks tüketim artıyor ama insanlar 1 kilo kıyma alabilmek için sabahın 5'inde soğukta kuyruğa giriyor. Türkiye'nin maalesef hem ekonomik hem sosyal sorunları büyüyor" değerlendirmelerini yaptı.