Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

bir-001.jpg

Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...

TARİHİN EN ŞİDDETLİ KRİZİNE HAZIR OLUN!

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, mevcut iktidarın ciddi ekonomik ve sosyal yanlışlar yaptığını, bunun bedeli olarak ülke tarihinin en büyük krizlerinden birinin yaşanacağına dikkat çekti

'Hükümete açık not' başlığı altındaki bir metin paylaşıp, uyarılarını sıraladı. Ekonomi Profesörü Özgür Demirtaş, ekonomik ve sosyal zorlukların hükümet politikalarının bir sonucu olduğunu belirterek, tasarruf önlemlerinin saray ekonomisi, milletvekili hakları ve bürokratik masraflardan başlaması gerektiğini savundu.

'Hükümete açık not' ifadesiyle, bu alanlarda tasarruf yapılmasının önemini vurguladı. Demirtaş, ekonomik ve sosyal kriz bağlamında tasarruf önlemlerinin emekliler, çiftçiler ve sabit gelirli vatandaşlar üzerinden başlatılmasının yanlış olacağını söyledi.

Ünlü ekonomist, tasarruf yapılacak asıl yerlerin 'İtibardan tasarruf olmaz' sözünü kullanarak yapılan saray giderleri, milletvekili hakları, bürokrat harcamaları ve gizli ödenekler olduğunu belirtti. Demirtaş bu tür harcamaların gözden geçirilmesi gerektiğini yazdı. Bu arada, ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, son yazısında yaz aylarında enflasyonun baz etkisiyle nasıl düşeceğini tabloyla anlattı.

Hazine eski müsteşarı ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi bloğunda kaleme aldığı yazısında bu kez yaz aylarında enflasyonun baz etkisiyle nasıl düşeceğini teknik olarak anlattı. Eğilmez, enflasyondaki baz etkisi düşüşünün uygulanan ekonomik programlar sayesinde yaşanacak bir gelişme gibi kamuoyuna aktarıldığını vurgulayarak, "Baz etkisiyle düşüş, hiçbir politika uygulanmasa da gerçekleşecek bir düşüştür. O nedenle bu gerçekleştiğinde uygulanan programla ilişki kurulması yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmayacağını şimdiden söyleyelim" yorumunu yaptı.

Mahfi Eğilmez, "Yaz Aylarında Enflasyon Nasıl Düşecek?” başlıklı yazısı şöyle:

"Yapılan bütün açıklamalarda enflasyonun yaz aylarında hızla düşeceği anlatılıyor. Bu anlatılırken de genellikle uygulanan programın sonucu olarak böyle bir gelişme olacağı ya vurgulanıyor ya da ima ediliyor. Oysa enflasyon- da ortaya çıkacağı ifade edilen düşüş baz etkisi dediğimiz bir gerçeğin ortaya çıkacak olmasından kaynaklanacak.

Bu durumu açıklamak için önce Nisan - Aralık ayları arasında ortaya çıkacak aylık enflasyon oranlarını esas alan senaryolardan oluşan bir tablo paylaşayım sonra da bu tablo üzerinden enflasyonda düşüşün nasıl ortaya çıkacağını anlatayım.

Bu karışık görünümlü tabloyu açıklayarak başlayalım. Tablonun 1 numaralı sütunu sarı boyalı bölgeye kadar gerçekleşmiş aylık TÜFE enflasyonu oranlarını gösteriyor. Sarı boyalı bölüm ise Nisan ile Aralık ayları arasında enflasyonun her ay yüzde 2,5 gerçekleşeceği varsayımını yansıtıyor. 2 numaralı sütundaki sarı boyalı alan aylık TÜFE enflasyonunun her ay yüzde 3 gerçekleşeceği tahminine dayalı senaryo sonuçlarını gösteriyor.

3 numaralı sütundaki sarı boyalı alan Nisan-Mayıs aylarında aylık enflasyonun yüzde 3, Haziran-Temmuz aylarında yüzde 2,5, Ağustos - Eylül aylarında yüzde 2, son üç ayda da yüzde 3,5 olacağı varsayımına dayalı senaryo sonucunu sergiliyor. A.B ve C sütunları da 1, 2 ve 3 numaralı sütunlardaki varsayımları TÜFE endeksine uygulayarak yıllık enflasyonun 2024 sonunda nereye varacağını gösteriyor.

Buna göre yılın kalan 9 ayında enflasyon aylık ortalama olarak yüzde 2,5 gerçekleşirse yılsonunda enflasyon yüzde 44, enflasyon kalan 9 ayda aylık ortalama olarak yüzde 3 gerçekleşirse yılsonunda yüzde 50, aylık olarak inişli çıkışlı gerçekleşirse de yılsonunda yüzde 48 dolayında bir enflasyon oranıyla 2024 yılını tamamlayacağız demektir.

Baz etkisiyle düşüş, hiçbir politika uygulanmasa da gerçekleşecek bir düşüştür. O nedenle bu gerçekleştiğinde uygulanan programla ilişki kurulması yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmayacağını şimdiden söyleyelim."

alti.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.