Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...
CHP’Lİ GÜRER: YAŞLI NÜFUSUN YOKSULLUĞU HIZLA ARTMAKTADIR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaşlı nüfusun sorunlarının incelenmesi, çözüm üretilmesi adına Meclis Araştırması önergesini CHP Grup Başkanlığı’na sundu. İmzaya açılan araştırma önergesi, yaşlıların durumunun kapsamlı olarak ele alınması ve sorunlarının çözümünü içeriyor. Gürer, araştırma önergesinde “Ülkemizde yaşlı nüfusun sayısı her geçen yıl artmakta olup, bu demografik kesimin yoksulluk oranı da paralel bir artış göstermektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 65 yaş ve üzeri nüfusun sayısı 2014 yılında 6 milyon 192 bin iken, son on yılda %40,9 artarak 2023 yılında 8 milyon 722 bin kişiye yükselmiştir. Bu süreçte, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı da 2014 yılında %8iken, 2023 yılında %10,2 seviyesine ulaşmıştır. Yaşlı nüfusun büyük bir kısmı (%64), 65-75 yaş aralığında yer almaktadır” dedi.
İLAÇ KATILIM PAYI ALINMASIN
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sağlık sorunlarının artmasıyla birlikte, yaşlılar sağlık hizmetlerine daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Ancak, bu hizmetlere erişim genellikle yüksek maliyetlerle sağlanmaktadır.
Özellikle emeklilerden ilaç katılım payı alınması gibi uygulamalar, yaşlıların sağlık hizmetlerine erişimini kısıtlayabilmektedir. Yüksek sağlık harcamaları, yaşlıların gelirlerini büyük ölçüde azaltmakta ve bu da ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır. Emekli maaşları veya birikimler, beklenmedik sağlık masraflarını karşılamak için çoğu zaman yetersiz kalmaktadır” diye konuştu.
GELİRLERİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yoksulluk oranları incelendiğinde, yaşlı nüfusun ekonomik açıdan zorluklarla karşılaştığı görülmektedir. 2019 yılında yaşlı nüfusun yoksulluk oranı %14,2 iken, bu oran 2023 yılında %21,7 seviyesine yükselmiştir. Bu durum, yaşlı kesimin ekonomik güçlüklerle karşılaştığı ve yoksullaşma eğiliminde olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır” ifadesine yer verdi. Gürer, “Yaşlanan nüfusun yoksullaşması, ülkemizde önemli bir sosyal mesele olarak kendini göstermektedir.
Bu durumun bireysel ve toplumsal düzeyde geniş kapsamlı sonuçları bulunmaktadır. Özellikle emekli vatandaşların çoğunlukla yaşlı nüfusu oluşturması ve emeklilik gelirlerinin genellikle asgari ücretin altında kalması, bu kesimin yoksullaştırıldığının açık bir göstergesidir” dedi.