Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

bir-001.jpg

Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...

BEYAZ ETTE İHRACAT YASAĞI ÇÖZÜM OLMAZ

Anayasa değişikliği tartışmalarının ekonominin önüne geçmemesi gerektiğini belirten ASO Başkanı Seyit Ardıç, beyaz et ihracatı kısıtlaması pazar kaybına neden olacağını ve fiyatın orta vadede tekrar artacağını söyledi

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, İsrail ile ticaret yasağını desteklemekle birlikte, katliamın 8 aydır devam ettiğine dikkat çekerek, bunun ihracatçıya zaman vererek alınmasının daha doğru olacağını savundu. Eczacılara, gazetecilere yeşil pasaport tartışmalarını hatırlatan Ardıç, suna karşılık sanayicilerin gündeme getirilmemesini eleştirdi. Seyit Ardıç, gayrimenkul satışı karşılığı Türk vatandaşlığı verilmesine de değinirken, savaşla, kazanılan ülkenin vatandaşlığının bu kadar ucuz olmaması gerektiğini belirtti. Başkan Seyit Ardıç, Antalya'da ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısını takip eden gazetecilere güncel konulara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

VATANDAŞLIK ALIYORLAR

Ardıç şunları söyledi:

"Bugün yabancılar ülkemizden 400 bin dolarlık gayrimenkul karşılığında vatandaşlık alabiliyorlar. Üstelik 1 konutta 10 kişilik ailenin tamamı Türk vatandaşlığına geçiyor. 3 yıl sonra fazlasıyla satıp ülkeyi terk ediyorlar. Atalarımızın kanla, savaşarak kazandığı ülkenin vatandaşlığı bu kadar ucuz olmamalı. Yabancılar 385 bin konut almış. Bunların 4'te 3'ü vatandaşlık amaçlı. Ülkemize yatırım yoluyla vatandaşlığa karşı değiliz ama doğrudan yatırım yapılsın. Bir çok ülkede bu yolla vatandaşlık veriliyor, üretime, istihama katkı sağlamalı. Konut alana değil, gerçek yatırım yapana, onu belli süre koruyana vatandaşlık verilmeli. Kırmızı et arzındaki daralma en önemli protein kaynağı tavuk etinin fiyatını da yükseltince ihracat kısıtlamasına gidildi. Türkiye'de entegre beyaz et tesisleri önemli potansiyele sahip, Türkiye bu alanda en çok ihracat yapan 10 ülke arasına girdi.

Fiyat artışı üretim maliyetinden kaynaklanıyor. İhracatı kısarak fiyatın düşmesini beklemek doğru değil. Yurt dışı pazar kaybına sebep olacak. Üreticilerimizin bu pazarlara yeniden girmeleri çok kolay olmayacak. Belki fiyat kısa süreliğine düşebilir ama orta vadede daha çok yükselir. Üstelik yasaklama Türkiye'de hiç tüketilmeyen tavuk ayağına da geldi. Filistin'de 7 Ekim 2023'ten itibaren bütün dünyanın gözü önünde insani felaket yaşanıyor. Saldırıdan 6 ay sonra Ticaret Bakanlığı 1 gecede aldığı kararla 54 ürün grubu ihracatını kısıtladı, 2 Mayıs'ta ise ticaret sonlandırıldı. Sivil katliamına neden olan İsrail ile ticaretin durdurulmasını kesinlikle doğru buluyorum. Ancak bu karar iyi planlamayla, ihracatçının en az zarar göreceği şekilde alınmalıydı.

Çok sayıda ihracatçı zarara uğradı. Katliam 8 aydır devam ediyordu, keşke çok daha önce getirilseydi ve açıklandığı tarihten itibaren süre verilseydi. Anayasa değişikliği tartışmalarının ekonomik sorunun önüne geçmemesi gerekiyor. Türkiye'nin çok ciddi ekonomik sorunları var, önemli olan ekonomik sorunların tartışılmasıdır. İbraz edilen ve karşılıksız çıkan çek sayısında ve tutarlarında ciddi artışlar var. MEB geçen hafta 10 yıllık bir çalışma sonucu hazırlandığını belirtiği müfredatı görüş ve önerilere açtı. Toplamda 3 bin sayfayı aşıyor ve ara vermeden okursanız 3 gündem fazla sürüyor. Ben onun farklı bölümlerini yazanların bile tamamını okuduğunu düşünmüyorum. 10 yıl beklemişiz, 1 yıl daha bekleyebilirdik.

8 milyon üniversite öğrencimiz ve mezun olmuş milyonlarca işsizimiz var. Eğitim sistemin yetiştirdiği işgücüyle ihtiyacımız uyuşmuyor. Sorun müfredat değişikliğinin ötesinde aramak gerekiyor. Bu alanlarda bu kadar işgücü ihtiyacı var mı bakmıyoruz. İşsizle ordusuna katılan mezunlar başarısız ve mutsuz oluyor, üniversite diplomasıyla kasiyerlik, kuryelik yapıyorlar. Oysa sanayide nitelikli eleman ihtiyacı var. Milli eğitim sistemi, sanayi politikasına uygun hale getirilmeli. Dünyanın en iyi terzisine kot kumaş verip damatlık istiyoruz. İyi damatlık için terziye doğru kumaş vermeliyiz."

sekiz.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.