Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayınız...
BİR KUTUDA 500, ÜÇ AYLIK TEDAVİDE İSE 3 BİN TL FARK
CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, 7 bin 500 lira emekli maaşı alan vatandaşın durumu düşünüldüğünde, bir kutuda 500, üç aylık tedavide ise 3 bin liraya varan fiyat farkı çıkan kronik ilaçlar bulunduğuna dikkat çekti.
Eczacı olan CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, TBMM’de bugün düzenlediği basın toplantısında, ilaca erişim konusunda önemlisorunlarla karşı karşıya olunduğunu söyledi. Hastaların, raporlu ilaçlarını alırken çok yüksek fiyat farklarıyla karşılaştığını ifade eden Elvan Işık Gezmiş, muayene ücareti, ilaç katkı payı ve fiyat farklarının ilaca erişimi gün geçtikçe daha çok zorlaştırdığını belirtti.
Gezmiş, 7 bin 500 lira emekli maaşı alan vatandaşın durumu düşünüldüğünde, bir kutuda 500, üç aylık tedavide ise 3 bin liraya varan fiyat farkı çıkan kronik ilaçlar bulunduğuna dikkati çekerek, "Bir kutu ağrı kesici çocuk şurubunda bile 50 liraya varan fiyat farkı çıkmaya başladı. Reçeteye iki krem yazıldığında biri ödeniyor, biri ödenmiyor. Ayrıca yurt dışından temin edilen hayati önem taşıyan ilaçlardaki güncellenmeyen fiyatlardan dolayı hastalar ya ilacını bulamıyor ya da fark ödemek zorunda kalıyor. Vatandaşımız yıllarca çalışmış, pirim ödemiş, 'Hiç değilse sağlık güvencem olsun' istiyor ama gelin görün ki ilaca ulaşmak her geçen gün zorlaşıyor” diye konuştu.
KANSER HASTALARIİÇİN TEK SORUN İLAÇ BULABİLMEK DEĞİL
Kalıcı önlemler alınması gerektiğini dile getiren Gezmiş, "21 yıldır bu ülkeyi yöneten iktidara sesleniyorum, öncelikle halkımızın en temel hakkı olan ilaca erişiminin önündeki engelleri kaldırın ve vatandaşlarımızın bu konudaki haykırışlarına kulak verin" dedi. Bu arada uzmanlar, kanser ilaçlarında yaşanan bu sorunun genel “ilaç krizinden” bağımsız olmadığını söylüyor. Ancak kanser hastalarının ilaca erişimindeki aciliyet, sorunun daha yıkıcı olmasına yol açıyor. Sağlık Bakanlığı her yıl ilaçları fiyatlandırırken sabit bir Euro kuru belirliyor ve ilaçların fiyatı, bu sabit kur üzerinden hesaplanıyor. Şu anda Euro kuru 20,34 seviyesinde olmasına rağmen, ilaç fiyatlandırmasındaki Euro kuru 10,76 olarak belirlendi. İlaç firmalarına göre aradaki makas arttıkça, Türkiye’ye ilaç tedarik etmek sürdürülebilir bir ticaret olmaktan çıkıyor. Konuştuğumuz eczacılar ilaç fiyatlandırmasında belirlenen sabit kur ve gerçek kur arasındaki fark büyüdükçe, piyasada bulunmayan ilaç sayısının giderek arttığını ve kanser ilaçlarının da bundan nasibini aldığını söylüyor. Türkiye’de ilaç krizinin ilk olarak kanser ilaçları gibi pahalı ilaç gruplarında başladığınısöyleyen İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Zeki Salih Özcan, “Euro kurundaki makasfirmaları Türkiye’ye daha az ilaç getirmeye ya da stoksuz birsevkiyata itiyor. Bu da hastaları mağdur ediyor” diyor.
Özcan, Avrupa’nın en ucuz ilaç fiyatlarnın Türkiye’de olduğunu söylüyor ve bunun üzerine bir de kur farkı eklendiğinde firmaların Türkiye’ye ilaç vermekten vazgeçtiğini ifade ediyor. Ankara Eczacılar Odası Başkanı Taner Ercanlı ise kanser ilaçlarındaki yoluğun özellikle pandemisonrasında ciddi boyutlara ulaştığınısöylüyor ve “Artık birçok ilaç grubunda yokluk var ve bu kanser tedavisinde kullanılan ilaçlara da yansıyor” diyor. Kanserle mücadele eden dernekler ise SGK tarafından karşılanmayan kanser ilaçlarının hastalara maliyetinin ciddi derecede arttığını hatırlatıyor. “Akıllı ilaçlar kanser tedavisindeki en önemli gelişmelerden biri, ancak birçoğu SGK kapsamında değil” diyen Türk Kanser Derneği Sağlık ve Eğitim Direktörü Ezgi Polat ise, “Artan döviz kuru sebebiyle bu ilaçlara ulaşım imkansızlaşıyor” şeklinde konuşuyor. Kanser tedavisinin zorlu ve maddi olarak da yıpratıcı birsüreç olduğunu söyleyen Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz ise, “SGK, kanser tedavisinde kemoterapiyi karşılasa da bazı akıllı ilaçların ücretini karşılamıyor. Derneğimizi arayan hastalarımızın birçoğu ilacını ya borçla ya da kredi çekerek alıyor” diyor. Piyasada tedarikinde sorun yaşanan başlıca 10 ithal ilaç olduğunu söyleyen Yılmaz, “Zamlarla birlikte kanser hastalarının ilaçlara erişim sorunu devam ediyor. Tek bir dozu on binlerce lirayı bulabilen kanser ilaçlarına ulaşmakta zorluk yaşanıyor” diyor.
‘ARTIK PARASI OLAN İÇİN BİLE İLAÇ BULABİLMEK SIKINTILI’
Tedarikinde sorun yaşanan onlarca ilaç çeşidi arasında “yaşamsal nitelikte olan ve muadili bulunmayan ilaçlar” da olduğunu kaydediyor. Öte yandan uzmanlara göre Türkiye’de kanser hastalarının karşılaştığı maddi zorluklar ilaçla sınırlı kalmıyor. Bunların yanı sıra, kanser hastalarının beslenme ve psikolojik destek alması gerekirken, bu hizmetleri nadiren kamu hastanelerinden sağlayabiliyorlar. Öyle ki, kanser hastalarının bu yüksek maliyetleri karşılayamama hali, kanser bakımında yeni bir yan etki olarak literatüre girdi: Finansal toksisite. Polat, “Ekonomik sebeplerle ilacı temin edemeyen kanser hastalarında bu artık yeni bir yan etki olarak kabul ediliyor” diyor. Geçtiğimiz günlerde bir hastanın tek bir dozu 2.750 dolar olan bir ilaca ihtiyacı olduğunu ama karşılayamadığını söyleyen Polat, bu yokluk psikolojisinin tedavi sürecini çok olumsuz etkilediğini anlatıyor: Polat, illegal yollardan ilaç temin eden hastaların sahte ve denetimsiz ilaçlarla kendilerine daha çok zarar verebildiğini belirtiyor