Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...
25 YIL BOYUNCA YÜZDE 62 ENFLASYONLU BİR ÜLKE YOK
Burdur'da düzenlenen 'ekonomi' ağırlıklı toplantıda, enflasyon konusu masa- ya yatırıldı. Prof. Dr. Hakan Kara, hükümetin enflasyonu düşürme niyeti olmadığını belirterek "Bana göre kabiliyet var. Çünkü daha önce başarılmıştı” dedi.
Prof. Dr. Kamil Yılmaz ise "Türkiye hiperenflasyona gitmedi, çünkü enflasyonun yükünü taşıyacak bir kesim var" ifadesini kullandı.
Merkez Bankası eski baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da, hükümetin enflasyonu düşürme niyeti olmadığını belirterek "Bana göre kabiliyet var. Çünkü daha önce başlanılmıştı ama niyet yok" dedi. Prof. Dr. Kamil Yılmaz ise "Türkiye hiperenflasyona gitmedi, çünkü enflasyonun yükünü taşıyacak bir kesim var" ifadesini kullandı.
Yılmaz, enflasyonun maliyetinin dar gelirlinin sırtına yıkıldığını söyledi. Enflasyonun toplum kesimlerinde farklı hissedildiğine dikkat çeken Bayar, "Toplumdaki bütün bireyleri, farklı şiddetlerde uzun veya kısa süreli karşı karşıya bırakıyor. Bütün olarak da ülkede eşitsizliği ve yoksulluğu da derinleştiriyor" diye konuştu.
Enflasyon şoklarının ücretler üzerinde etkileriyle ilgili sunum yapan Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, "12 Eylül askeri rejimi, memur maaşını enflasyondan korumadı, rövanş ise 1989'da alındı. Özal, referandumu kaybedince siyasi rekabet başladı, kamuda da özel sektörde de ücretler arttı" dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi'nden Ozan Bakış'ın "İstanbul Rezervasyon Ücretleri" konulu sunumu da katılımcıların ilgisini çekti. Çalışma, İstanbul'da kadınların rezervasyon ücretinin erkeklerden daha düşük olduğuna ilişkin verileri ortaya koydu. Kadınların işe başlamak için talep ettikleri ücretin asgari ücrette yoğunlaştığı dikkat çekti.
Merkez Bankası eski baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, "Enflasyonu neden düşüremiyoruz?" sorusuna 'niyet ve kabiliyet' yanıtını verdi. Kara, "Bana göre kabiliyet var. Çünkü daha önce başarılmıştı ama niyet yok" dedi.