Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

bir-001.jpg

Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...

68 YAŞINDAKİ EMEKLİ İSYANDA: PAZARCILIK DA KURTARMIYOR

Türkiye'nin hemen her yerinde emekliliğini rahatça yaşayamayan emekliler 70 yaşına doğru ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyor. Artvinli esnaf "7500 lira emekli maaşı yetmediği için pazarda çalışmak zorunda kalıyorum" diyor. Edirneli esnaf ise alım gücünün düşmesinden dolayı müşteri sayısının azaldığını ve kazançlarının hızla gerilediğini söylüyor.

Esnaf pahalılıktan ve vatandaşın alım gücünün düşmesinden isyan ediyor. Emekli maaşlarının kiraya karşılamayacak noktada olması 70 yaşına gelen emeklilerin pazarda çalışmasına neden oluyor. Bu çalışma dahi şu anda esnaf için yeterli olmuyor. İster dükkanında ister pazarda çalışsın esnaf, vatandaşın alım gücünün düşmesinden dolayı satış yapamamaktan isyan ediyor.

Artvin pazarında mısır unu satan Ilgaz Demir, "Vatandaşın verim gücü azalınca piyasa pahalı, ortam pahalı ve para yok doğal olarak eskisi gibi insanlar mısır unu alamıyor. 1956 doğumluyum ve 68 yaşındayım ve emekli ol- mama rağmen pazarda çalışıyorum. 7 bin 500 lira maaş alınca yeterli olmuyor ve o yüzden de pazarda çalışmak zorunda kalıyorum" dedi.

Pazarcı Ilgaz Demir şunları söyledi: "Artvin'in Ardanuç ilçesi Sakarya köyündenim. Köylerden mısırları toplayıp 20 liradan alıyoruz, naylon ve öğütülmesi derken değirmen parası dâhil olmak üzere 50 liradan satıyoruz. 50 kilogramlık bir çuval mısır unu 2 bin 500 lira tutuyor. Aynı zamanda mısır unun yanında buğday unu da satıyorum. Buğday ununun da kilosu 50 lira ve çuvalı yine 2 bin 500 lira tutuyor.

Önceleri pazarda yaklaşık olarak 5-6 çuval un satıyorken şimdi ise ancak 2-3 çuval satabiliyorum. Vatandaşın verim gücü azalınca piyasa pahalı, ortam pahalı ve para yok doğal olarak eskisi gibi insanlar mısır unu alamıyor. 1956 doğumluyum ve 68 yaşındayım ve emekli olmama rağmen pazarda çalışıyorum. 7 bin 500 lira maaş alınca yeterli olmuyor ve o yüzden de pazarda çalışmak zorunda kalıyorum."

Pazarcı Yavuz Turan ise şunları söyledi: "Ardahan'dan geldim mandalina ve patates satıyorum. Şu anda fiyatlarımız gayet uygun ve 4 kilo mandalina 50 lira, formalık patates 15 lira ama yine insanlar pahalı diyorlar. Çevrenize bakarsanız pazarda her şey pahalı şu an. Tabi önceki yıllar daha rahattık ve bundan yaklaşık iki sene önce patatesin kilosunu 5 liraya satardık ama paranın değeri vardı. Yani o zaman paranın değeri vardı. Şöyle örnek vereyim; patates 15 lira şu anda ve o zaman mazot 6 lira, 7 lira civarındaydı ve şu an mazot 40 lira civarında, gübre maliyetleri var. Biz de bunları fiyatlarımıza yansıtıyoruz ve vatandaşta tabi almakta zorlanıyor."

Edirneli esnaf: Eskiden tıklım tıklımdı şimdi bomboş

Edirneli esnaf Cevat Işık, da eskiden tıklım tıklım olan lokantanın bugün bomboş olmasından şikayetçi. Lahmacun satış fiyatını yılbaşından sonra biraz yükseltmeyi düşündüklerini belirterek, "Lahmacun fiyatı şu an 40 lira ama yılbaşından sonra biraz daha yükseltmeyi düşüyoruz. Şu an etin kilosu 400 lirayı buldu. Sebze fiyatları çok yükseldi. Marul, domates...

Biz de yükseltmek istemezdik ama biz de duruma göre bakacağız. Fiyatlar yükselirse biz de yükselteceğiz. Görüyorsunuz salon boş, kimse yok salonda. Eskiden insanların alım gücü vardı. Eskiden öğlen burası tıklım tıklımdı. Şu an insanlar zorlanıyor. Ayda 3-5 kere gelen aileler şu an bire düştü” dedi.

Edirneli esnaf Cevat Işık, bugün lahmacunun tanesini 40 liradan sattığını, yılbaşından sonra 50 lira yapmayı düşündüğünü kaydetti. İnsanların alım gücünün düştüğünü ifade eden Işık, eskiden öğle saatlerinde dükkanının tıklım tıklım dolduğunu dile getirdi. Işık, şunları söyledi:

"Lahmacun fiyatı şu an 40 lira ama yılbaşından sonra biraz daha yükseltmeyi düşüyoruz. Şu an etin kilosu 400 lirayı buldu. Sebze fiyatları çok yükseldi. Marul, domates... Biz de yükseltmek istemez- dik ama biz de duruma göre bakacağız. Fi- yatlar yükselirse biz de yükselteceğiz. Mümkün olduğu kadar yüksek değil, 40 liradan 50 liraya veya 45 liraya çıkaracağız.

Satışlarımız eskiye göre çok düşük. Görüyorsunuz salon boş, kimse yok salonda. Eskiden insanların alım gücü vardı. Eskiden öğlen burası tıklım tıklımdı. Şu an insanlar zorlanıyor. Ayda 3-5 kere gelen aileler şu an bire düştü. Hayırlısı ne ise o olsun. İnşallah ekonomimiz düzelir. İnşallah biz de yükseltmeyiz. Biz de istiyoruz ki, bu fiyatta tutalım işimiz olsun, yükselmesin. Zor durumda kalırsak bir tık yükselteceğiz."

dokuz.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.