Kamuda çalışanlar sıkı sıkı takip edin! İşinizden olabilirsiniz

Kamuda çalışanlar sıkı sıkı takip edin! İşinizden olabilirsiniz

Peşine düşmedi, günlerini geçirdi işinden oldu

Rahatsızlığından dolayı aldığı sağlık raporu izne çevrilmeyen hizmetli, 10 gün mazeretsiz göreve gelmediği gerekçesiyle, memurluktan çıkarıldı. Danıştay, davacının, görevden çekilmiş sayılmasına ilişkin işlemi hukuka aykırı bulan mahkeme kararını onayladı. Karar benzer davalara emsal teşkil edecek.

Devlet memurlarının kamu görevi ile ilişiğinin kesilmesine neden olan 'müstafi sayılma' işlemi sağlık raporu alan memurların kabusu oldu. Uzmanlar sağlık raporu alan memurların, raporların izne çevrilip çevrilmediğini takip etmeleri gerekliliği konusunda uyarmaya devam ediyor.

ekran-alintisi-001.jpg

MEMURLUKTAN ÇIKARILDI

Kamu kurumunda hizmetli olarak görev yapan M.S., rahatsızlığından dolayı ilçe devlet hastanesinin kliniğinden 20 gün rapor aldı. Kurum müdürü, 10 gün boyunca mazeretsiz işe gitmeyen M.S. hakkında işlem başlattı. 657 sayılı Kanun'un 94. maddesinde öngörülen müstafi sayılmanın şartlarının oluştuğu gerekçesiyle hizmetlinin görevden çekildiğine karar verildi. Gerekçe olarak da müstafi sayılma işleminin tesis edilebilmesi için 'memurun en az 10 gün kesintisiz şekilde göreve devam etmediği, bu 10 günün hangi günler olduğu, memurun göreve devam etmeme hususunda bir izninin ya da kurumunca kabul edilebilecek mazeretinin bulunmadığı' gösterildi.

ekran-alintisi-002.jpg

Raporlu olmasına rağmen bir anda memurluktan çıkarılan hizmetli M.S hayatının şokunu yaşadı. Mağdur memur, soluğu İdare Mahkemesi'nde aldı. Mahkeme; davacının görevine izinsiz ve mazeretsiz olarak devam etmediğinin kabul edilebilmesi için idareye sunmuş olduğu istirahat raporunun hastalık iznine çevrilmediğinin ve görevine başlaması gerektiğinin usulüne uygun yapılacak olan tebligat ile yazılı olarak bildirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Usulüne uygun bildirim yapıldığı halde görevlerine başlamayan memurlar hakkında izinsiz görevlerini terk etmiş sayılarak 657 sayılı Kanun uyarınca işlem yapılabileceği hatırlatıldı.

ekran-alintisi-003.jpg

Davacının raporunun hastalık iznine çevrilmediği ve görevine başlaması gerektiğine ilişkin 08 Şubat 2016 tarihli yazı usulüne uygun şekilde tebliğ edilmeden ve usulsüz tebligata dayanılarak mazeretsiz ve kesintisiz 10 gün göreve gelmediğinden bahisle 19 Şubat 2016 tarihinden itibaren görevden çekilmiş sayılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığına hükmedildi. Valilik, karar sonrası istinaf müracaatında bulundu. Bölge İdare Mahkemesi, kararı yerinde buldu, valilikte kararı temyiz etti.

KARAR BENZER DAVALARA EMSAL TEŞKİL EDECEK

Devreye giren Danıştay 12. Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda şu ifadelere yer verildi

"Dosyada yer alan bilgi ve belgeler incelendiğinde, Devlet Hastanesi KBB servisinden düzenlenen hasta yatış formuna göre, davacının 28 Ocak 2016 tarihinde hastaneye yatışının yapıldığı, 02 Şubat 2016 tarihinde düzenlenen raporda 03 Şubat 2016 tarihinden itibaren 20 gün istirahatli sayıldığı ortadadır. Dolayısıyla da davacının mazereti sebebiyle görevine gitmediği görüldüğünden, dava konusu işlemin tesisine sebep olan 10 gün süreyle kesintisiz ve mazeretsiz göreve gelmeme fiilinin gerçekleşmediği sonucuna varılmaktadır. Bu duruma göre, dava konusu işlemin iptali yönündeki İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının yukarıda belirtilen gerekçeyle onanması gerekmektedir. Davalı idarenin temyiz müracaatının reddine, Bölge İdare Mahkemesi kararının onanmasına hükmedildi."

older-man-being-unfairly-dismissed-1.jpg

MÜSTAFİ SAYILMA NEDİR?

Memuriyetten çekilmek isteyenlerin görev yaptığı birime yazılı olarak bildirmesi (istifa) ya da mazeretsiz 10 gün kesintisiz olarak görevini bırakması (müstafi).

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.